Avertisment de la cel mai înalt nivel! Specialist român al NASA: Asteroizii pot lovi oricând Terra

Amintim că aceasta a descoperit în ultimii ani trei exoplanete, iar cercetătorii coordonaţi de ea au descoperit altele. Astfel, Diana Dragomir a explicat că Pământul poate fi lovit în orice moment de asteroizi, deoarece detectarea acestora se realizează prea târziu, când aceștia sunt foarte aproape de noi.

„Cred că riscurile să ne lovească în următorii sute, mii de ani sunt mici. Dar atenţie, un risc mic nu înseamnă risc zero! Dacă ne loveşte un asteroid mâine, să nu mă sunaţi şi să îmi spuneţi: Aţi zis că nu o să ne lovească! Nu, riscul e mic, dar se poate întâmpla. Există multă incertitudine şi de aceea NASA zice ba ne loveşte, ba nu ne loveşte şi riscul se tot schimbă pentru că sunt foarte greu de studiat aceşti asteroizi – şi asta pentru că sunt mici faţă de planete, de exemplu”, a explicat astrofizicianul, potrivit adevarul.ro

Sateliții lui Elon Musk crează probleme suplimentare pentru detectarea asteroizilor

De asemenea, aceasta a subliniat că sateliții Star Link, ai lui Elon Musk, pot crea probleme suplimentare pentru detectarea asteroizilor, deoarece acoperă telescoapele.

„Ca să îi putem detecta trebuie să se apropie suficient de mult de Pământ – sunt prea departe în sistemul solar. Când îi detectăm, abia atunci aflăm că există. Pot să fie zeci, mii, zeci de mii de obiecte acolo, dar pe care nu le vedem individual. Noi presupunem că sunt acolo pentru că am făcut calcule. Şi atunci când apare unul mai aproape îl descoperim şi calculăm care este riscul să ne lovească. În general, e un risc mic, dar nu se ştie niciodată.

Mai există şi alte probleme aici. Dacă rămân aproape de axa Soarelui, în drum spre noi pot fi descoperiţi foarte târziu. Din păcate, mai este şi o problemă cu sateliţii Star Link, ai lui Elon Musk, care a lansat această constelaţie de sateliţi artificiali. Aceştia pot crea probleme suplimentare pentru detectarea asteroizilor, pentru că, practic, acoperă un pic telescoapele şi devine greu să descoperim şi să calculăm cum trebuie traiectoria”, a completat aceasta.