Miercuri, Monica Anisie a menționat, la Antena 3, mai multe aspecte importante legate de școală. Aceasta a vorbit despre durata orei de curs care, potrivit ei, va fi la fel ca până acum.

„Ora va dura ca şi până acum, fie 45 de minute, fie 50 de minute. Programul este normal, însă luăm în calcul ca venirea copiilor la şcoală să se facă în aşa fel încât să nu se întâlnească unii cu ceilalţi, exact aşa cum am făcut şi la examenele naţionale, să se realizeze şi acele circuite în cadrul unităţilor de învăţământ. Deci, ne preocupă sănătate şi siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice”, a afirmat Anisie la Antena 3.

Mai mult decât atât, ministrul Educației a declarat că unele ore de curs se pot face în spațiul liber, atât și activitățile sportive. Șefa de la Educație a menționat că acest lucru este posibil atâta timp cât vremea permite.

„Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. Ei se pot organiza, de exemplu: o lecţie de muzică sau de pictură să o facă şi în aer liber atâta vreme cât vremea o permite”, a explicat ministrul.

Vor decide părinții dacă elevii merg sau nu la școală?

Întrebată dacă părinții vor avea ultimul cuvânt de spus în legătură cu trimiterea copilului la școală în acestă perioadă pandemică, Monica Anisie a declarat că este necesară o decizie în acest sens. Ministrul a mai menționat că școala este obligatorie până în clasa a XII-a.

„Vă amintiţi că am lăsat decizia la latitudinea părinţilor dacă copiii participă la cursurile de pregătire, acum însă trebuie să luăm o decizie în acest sens şi să ne gândim bine dacă lăsăm tot la latitudinea părintelui să analizeze, să facă o evaluare a situaţiei din familie şi dacă decide să-l aducă la şcoală, dacă îl lasă să stea acasă trebuie să urmărească în sistem online cursurile.

Până la urmă trebuie să participe, educaţia trebuie să continue şi este obligatoriu să mergem la şcoală până în clasa a XII-a”, a menţionat ministrul.

Despre măști, viziere sau paravane pentru bănci

Monica Anisie a declarat că autoritățile publice locale ar trebui să găsească soluția cea mai bună pentru protejarea elevilor. Autoritățile publice locale ar trebui să aleagă între obligativitatea elevilor de a purta mască sau vizieră sau dotarea pupitrelor cu pexliglas.

„Din punctul meu de vedere decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas”, a adăugat ministrul Educaţiei.