Potrivit proiectului, care va ajunge pe masa Guvernului săptămâna viitoare, oamenii ai căror porci sacrificați au avut sub 100 de kilograme vor primi plata de despăgubire la 100 de kilograme, conform site-ului ziarulonline.ro.

“Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Ca exemplu, tot este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a explicat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Întrebat care vor fi, concret, sumele pentru despăgubire, ministrul Finanţelor a reiterat că acestea vor fi în în propunerea de act normativ pe care Ministerul Agriculturii îl va trimite către MFP.

“Cred că azi îl vom primi de la Ministerul Agriculturii, pentru ca săptămâna viitoare să intre în Guvern”, a precizat Eugen Teodorovici.

Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat anterior că pentru un kilogram de carne de porc se va plăti între 6 și 12 lei, rezultă că despăgubirea minimă pe care un fermier o va primi de la ANSVSA va fi de 600 de lei per porc sacrificat. Rămâne de văzut cum se va face evaluarea pentru exemplarele valoroase, vierii cu genetică scumpă ce au fost sacrificați în fermele comerciale și despre care fermierii afectați spun că despăgubirile ar trebui să fie de ordinul miilor de euro.