Grecia se sufocă literalmente în condiţiile în care activitatea economică este blocată de incertitudinea faţă de un acord între Guvernul de la Atena şi creditorii externi, scrie Kathimerini, preluată de Zero Hedge. Publicaţia elenă preia cifrele unui raport al confederaţiei naţionale a comerţului şi mediului de afaceri potrivit căruia în fiecare zi, fără un acord cu partenerii europeni, în economia elenă mor câte 59 de companii. Dispariţia acestora înseamnă câte 22,3 milioane euro pentru Produsul Intern Brut şi 619 de locuri de muncă pentru o ţară în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 50%.

Pentru băncile greceşti, fiecare zi fără acord înseamnă un pas mai aproape de insolvenţă. Nu mai departe de sfârşitul acestei luni, instituţiile de credit ar urma să rămână fără colateral eligibil pentru noi accesarea lichidităţii de urgenţă. Sectorul bancar, pur şi simplu, este în incapacitatea de a mai acorda noi împrumuturi.

Economia ar avea nevoie de finanţări de 25 miliarde euro pentru a se relansa, cu atât mai mult cu cât pierderea la nivelul PIB din primele cinci luni din 2015 vor fi greu de recuperat până la sfârşitul anului. deja "groapa" este foarte adâncă. De la declanşarea crizei la sfârşitul lui 2009, segmentul vânzărilor cu amănuntul s-a contractat cu 26,25, cifra de afaceri în comerţul de gros a coborât cu 37,1%, iar piaţa auto s-a prăbuşit cu 61,9%.