Celebra Autobahn măsoară în prezent peste 13.000 km, iar prețul de construire pe km nu este cu mult mai mare decât în România. Vorbim însă de cu totul altă calitate.

Astfel, construirea unui km de autostradă în Germania este de 6,7 milioane de euro, fără să includem proiect, studii de fezabilitate sau contracte de consultanță.

Toate cheltuielile adunate la un loc dau aproximativ 27 de milioane de euro, suma în care sunt incluse de la cheltuieli de administrare până la indicatoarele electronice de pe autostradă precum și pereții antifonici și antivibranți aflați de-a lungul autobahn-ului în dreptul zonelor cu locuințe.

În România, standardele de cost prevăd construcţia în zona de şes, doar pentru partea de infrastructură, respectiv corpul drumului – 3.802.000 euro/kilometru, autostrada în zona de deal costă 4.980.000 euro/kilometru, autostrada în zona de munte – 5.992.000 euro/kilometru.

Pentru cei 183 km de autostradă de pe coridorul IV de transport paneuropean, au fost companii care au depus oferte și de 9,3 milioane de euro.