Așadar, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a realizat o analiză în contextul răspândirii neobișnuite a variolei maimuței. Potrivit informațiilor transmise de o expertă a organizației, această boală nu prezintă motive de alarmă.

„Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid”, a precizat experta OMS Sylvie Briand, conform informațiilor preluate de DPA.

Totuși, țările ar trebui să raporteze rapid infectările şi să-i izoleze pe cei afectați, a mai spus experta, punctând că majoritatea cazurilor vor fi ușoare.

„Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum. În acest moment, nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului”, a spus specialista OMS.

În schimb, aceasta a subliniat că femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecție severă.

OMS estimează că numărul cazurilor va continua să crească. Trebuie menționat că variola maimuței a fost depistată până în momentul de față în peste 20 de ţări.

Variola maimuței se extinde

Un raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) arată că variola maimuței se extinde cu rapiditate. Sursa citată precizează că în cursul zilei de miercuri, numărul cazurilor pozitive de variola maimuței  a ajuns la 2019. Sursa citată precizează că acest bilanț se referă doar la țările unde boala nu este endemică.

Mai exact, variola maimuței este prezentă în peste 20 de țări, marea majoritate fiind din Europa. În ceea ce privește persoanele vizate, ECDC subliniază faptul că este vorba despre bărbați tineri care au întreținut relații sexuale cu alți bărbați.

O veste bună este că, spre deosebire de pandemia de COVID, variola maimuței nu a cauzat niciun deces până în prezent. „Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii intime cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”, a precizat agenţia europeană cu sediul la Stockholm.

ECDC susține că deși probabilitatea de contagiune în populaţie era în general „foarte scăzută”, aceasta este „ridicată” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.

Menționăm faptul că noua boală este, potrivit OMS, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patruzeci de ani. La momentul actual, aceasta este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi din Africa Centrală.