Belgienii pot, in sfarsit, sa cumpere oficial iPhone. Un mic amanunt: il cumpara la cel mai mare pret din lume.

 

Noul iPhone de 8Gb se vinde in Belgia cu 525 de euro (825 de dolari, in timp ce in SUA este 199 de dolari), iar cel de 16Gb – 615 euro (966 de dolari, fata de 299$ in tara-mama).

 

De ce costa totusi atat de mult? Legea belgiana interzice subventionarea unui produs, in favoarea obligatiei de a achizitiona servicii adiacente acelui produs, altfel spus cei care cumpara iPhone nu sunt obligati sa foloseasca o anumita retea. Nu acesta este cazul si in tara vecina Olanda, unde iPhone costa 1 euro (sic!), insa te asteapta si un contract cu operatorul T-Mobile. Deci, belgianul de rand care viseaza la un iPhone plateste tot, de la taxe vamale pana la orice cost de marketing.

 

Dar nu stiti si care este cireasa de pe tort. Operatorul care introduce in Belgia iPhone, Mobistar, se asteapta la cozi interminabile, o data cu lansarea, iar, pentru inceput, clientii au voie sa cumpere doar cate un iPhone de caciula, chiar daca acesta costa aproape 2.200 de lei.

 

Nu va ganditi ca in SUA, iPhone-ul de 199 de dolari chiar nu ascunde nimic in spate. Ascunde un contract de 2 ani cu AT&T, in care nu este chiar atat de avantajos pentru abonat. AT&T propune americanilor si iPhone-uri de 599$ si 699$, fara contract de doi ani cu compania. Foarte avantajos, nu? Nu! Pentru ca acele iPhone-uri nu functioneaza decat in reteaua AT&T…

 

Sursa: FOX News