Casa Prispa, care a eliminat facturile de întreţinere din grija proprietarilor, a fost vândută pentru 45.000 de euro în luna august a acestui an, înainte ca studenţii care au conceput locuinţa să participe la concurs. Cu avansul primit pe casă şi cu ajutorul unei sponsorizări obţinute de la Petrom, proiectul a ajuns în septembrie la concursul din Spania, iar acum locuinţa a fost transportată pe terenul băcăuanilor. Iniţial, studenţii au încercat să vândă casa la licitaţie, la un preţ de 50.000 de euro, dar nu au avut succes.

Profitul estimat din exloatarea Casei Prispa este de 1.700 de euro/an. Locuinţa are 32 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 8 kWp şi un consum de energie electrică estimat la 7.508 kWh/an, asta în contextul în care produc 9.501 kWh/an. În plus, locuinţa mai este echipată şi cu două panouri solare a căror consum specific de ventilare şi climatizare este de 32,17 kWh/mp/an.
Casa Prispa are o arie construită de 87,15 mp

Familia care a cumpărat locuinţa are venituri medii şi a făcut investiţia din propriile economii. Contractul de vânzare cumpărare va fi încheiat, cel mai probabil, săptămâna viitoare după recepţionarea lucrărilor.

Studenţii au evaluat iniţial casa la 125.000 de euro, numai instalaţiile reprezentând 41.000 de euro, la care se adaugă mobilierul şi electrocasnicele.

Din 13 până în 30 septembrie, casa Prispa a fost expusă în Villa Solar și a concurat alături de alte 19 case realizate de echipe de universități din întreaga lume la Solar Decathlon Europe 2012, cel mai important concurs de arhitectură și tehnologii aplicate din lume. Casa Prispa a ocupat locul nouă. De asemenea, proiectul a ocupat locul doi la Eficienţă Energetică, locul patru la Bilanţul Energiei Electrice şi poziţia a doua la Alegerea Publicului.
<iframe src="https://player.vimeo.com/video/46947013?badge=0" width="640" height="360" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe> <p><a href="https://vimeo.com/46947013">PRISPA Documentary Trailer</a> from <a href="https://vimeo.com/prispa">PRISPA</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/eVQet_UKHNo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>