Consiliul de administraţie de la Carrefour se va reuni în zilele următoare pentru a studia această propunere care ar da naştere celui mai mare jucător din industria de retail din Brazilia.

Oferta vizează crearea unei societăţi mixte deţinute în proporţii geale (50-50) de Carrefour şi Gama, care ar combina activele din Brazilia ale Carrefour şi cele ale Pao de Açucar (CBD), cel mai mare distribuitor din Brazilia. Operaţiunea ar urma să se facă în două etape, în prima CBD ar urma să fuzioneze cu Gama şi ar beneficia de o injecţie de capital de 1,5 miliarde de euro. Ulterior va avea loc o reechilibrare până la 50-50 a participaţiilor deţinute de Gama şi Carrefour la CBD.

La sfârşitul operaţiunii, Gama ar deveni un acţionar important la Carrefour cu o participaţie de 11,7% din capital (în urma emiterii de către Carrefour a 90 de milioane de acţiuni preferenţiale) şi în plus ar putea achiziţiona şi alte acţiuni de pe piaţă reprezentând până la 6% din Carrefour.

Brazilia este o piaţă strategică pentru Carrefour care realizează aici 12,3% din vânzările sale globale. Dacă propunerea făcută de Gama va fi acceptată, noua societate va realiza o cifră de afaceri estimată la peste 30 de miliarde de euro.

Carrefour este cel mai mare grup de retail din Europa şi numărul doi mondial, după grupul american Wal-Mart Stores Inc. Grupul Carrefour este prezent în 32 de ţări, unde operează 15.500 de magazine tip hypermarket, supermarket, hard discount şi magazine de vecinătate şi are 475.000 de salariaţi. Grupul francez este lider pe sectorul hipermarketurilor din România, cu 23 de astfel de magazine. De asemenea, Carrefour mai deţine în România 29 de supermarketuri.
SURSA: Agerpres