Chiriile cerute de proprietarii de apartamente vechi din Bucureşti s-au stabilizat în luna februarie, cu o uşoară tendinţă de scădere la locuinţele cu două şi trei camere, se arată în ultimul raport de piaţă elaborat de AnunturiParticulari.ro.

În februarie 2010, suma medie solicitată de proprietari pentru o garsonieră a fost de 266 de euro, destul de apropiată de cea din ianuarie. Chiria pentru apartamentele cu două camere, atinge valoarea de 364 de euro, în scădere cu 1,8% faţă de luna anterioară. Şi pentru locuinţele cu trei camere, tarifele medii de închiriere au scăzut, cu aproximativ 3,7%, în februarie proprietarii au cerut aproximativ 518 de euro. În ceea ce priveşte apartamentele cu patru camere, preţul mediu de închiriere este de 815 de euro.

Scăderi semnificative faţă de anul trecut

Cerinţele posesorilor de apartamente în ceea ce priveşte suma medie de închiriere a garsonierelor din Capitală au scăzut cu aproximativ 22% faţă de aceeaşi lună a anului 2009. Locuinţele cu două camere înregistrează o valoare medie de închiriere cu 27% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţul mediu reclamat pentru apartamentele cu trei camere se micşorează cu 30%. Pentru un apartament cu patru camere, în luna care s-a încheiat, un proprietar solicita un preţ cu 23% mai mic faţă de februarie 2009.

Se restrânge numărul ofertelor

Referitor la numărul total de oferte nou apărute pe piaţă, acesta este mai mic faţă de luna anterioară. În februarie au fost ofertate pentru închiriere 2.196 apartamente faţă de cele 2.217 locuinţe scoase pe piaţa chiriilor în luna ianuarie, dintre care cea mai mare parte, aproximativ 60%, este reprezentată de apartamentele cu două camere. Numarul acestora este de 885 apartamente, în scădere cu aproape 3,5% faţă de luna ianuarie.

Numărul garsonierelor nou aparute pe piaţa chiriilor a fost, în februarie, de 741 de unităţi faţă de cele 734 în luna ianuarie. Oferta de apartamente cu trei camere nu a crescut semnificativ raportat la prima lună a acestui an, pe piaţă fiind scoase spre închiriere 446 apartamente faţă de 442 câte au apărut în ianuarie.

Numărul apartamentelor cu patru camere nou apărute a fost de 124, fiind acelaşi cu cel din ianuarie. Comparând numărul ofertelor scoase pe piaţă în februarie 2010 cu cele apărute în februarie 2009, debutul acestui an se remarcă printr-o diminuare a numărului de apartamente.