Gail Collins, editorialist, The New York Times

„Odată cu intrarea Americii în secolul 20, un referat apărut în The Atlantic a prezis că până în anul 2000 America nu va avea război, iar cei săraci vor trăi în „fericire și sănătate". Pe o notă mai puțin utopică, un analist de la A Ladies Home Journal a declarat cam în acelaşi timp că „de acum toți șoarecii și șobolanii ar fi fost eliminaţi. Deci ar trebui eliminate şi literele C, X, și Q.”

Eric Topol, director, Scripps Translational Science Institute

„În 2006, David Pogue a scris in The New York Times: "Toată lumea mă întreabă mereu când va veni Apple cu un telefon mobil. Răspunsul meu a fost: "probabil niciodată". Nu la mult timp după aceea, Apple a lansat pe piaţă iPhone. Smartphone a devenit tehnologia cu dezvoltarea cea mai rapidă din istorie – până în 2020, 80% dintre adulţii vor avea câte un smartphone în buzunar.”

Angela Creager, profesor de Istorie a Ştiinţelor, Princeton University

„Lewis L. Strauss, în calitate de președinte al Comisiei pentru Energie Atomică din SUA, a declarat în faţa Asociației Naționale a Scriitorilor în domenii ale Ştiineţelor în septembrie 1954, că energia nucleară va produce energie "prea ieftină pentru a fi măsurată", iar „progresul în domeniul științei și tehnologiei nu ajută cu nimic în domeniul istoriei, a prelungirii duratei de viaţă a omului și în cazul implementării păcii.”

Adam Riess, astrofizician

„Predicția că lumea se va sfârşi la 21 decembrie 2012. Cele mai recente date sugerează că Universul are cel puțin 30 de miliarde de ani buni rămaşi; soarele, 4 – 5 miliarde de ani. În ceea ce privește Pământul, durata sa de viață depinde de cât de bine avem grijă de el.”

Paul Offit, autor, Bad Faith: Când credința religioasă subminează medicina modernă

„În 1916, Madison Grant, un avocat din New York a publicat volumul The Passing of the Great Race, estimând că rasa nordică din America ar fi fost diluată de europeni. Cartea lui Grant a pregătit scena pentru mișcarea eugeniei americane, care a dus în cele din urmă la 65.000 de sterilizari. Când cartea a fost tradusă în limba germană, tânărul Adolf Hitler i-a trimis o scrisoare lui Grant: "Aceasta carte este Biblia mea", a scris el. El va lua mai târziu măsuri în acest sens.”

Janet Browne, author, Charles Darwin: A Biograph

„Thomas Bell, președintele Linnean Society of London, a spus în anul 1858, când Charles Darwin și Alfred Russel Wallace anunţatau teoria evoluției prin selecție naturală: "Anul care a trecut nu a fost, într-adevăr, marcat de vreuna dintre aceste descoperiri uimitoare care altă dată au revolutionat, ca să spunem așa, departamentul de știință care le studiază."

James Randi, magician şi autor, The Mask of Nostradamus

„Din 1964, am oferit un premiu constând în bani pentru oricine poate demonstra puteri paranormale. Până în prezent, nimeni nu a avut succes. Profetul de renume mondial Jeane Dixon a prezis cu decenii în urmă că "la mijlocul anilor '80", o mare cometă va lovi Pamântul, timp în care SUA ar avea un președinte de sex feminin. Poate s-a referit la mijlocul alilor 2080? Vom vedea …”

Dmitry Itskov, fondator, 2045 Initiative

„În 1950, in cartea sa Cronici marţiene, Ray Bradbury a prezis o necesară colonizare a planetei Marte la începutul anilor 2000, din cauză că un război nuclear ar face ca Pământul să fie de nelocuit. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat. El a explicat ani mai târziu de ce umanitatea nu a colonizat Marte: “A ales consumul — să bea bere şi să urmărească spectacole siropoase.”

Mario Livio, astrofizician şi autor, Brilliant Blunders

În aprilie 1900, fizicianul originar din Irlanda, Lord Kelvin a declarat că înțelegerea noastră în privinţa cosmosului este completă cu excepția a doi "nori" – mici ndetalii la care se lucrează. Aceşti nori au de-a face cu radiația și cu viteza luminii, iar ei au indicat în acest fel două revoluții majore în fizică: mecanica cuantică și teoria relativității.”

Nicholas Campion, director, Centrul Sophia pentru Studierea Cosmologiei în cultură, University of Wales at Trinity Saint David

Mulți oameni au prezis sfârșitul lumii în ultimele câteva mii de ani și-i găsește un loc distins în cartea Apocalipsei. Dar acest lucru nu sa întâmplat încă și este puțin probabil să se întâmple prea curând.”

 

Răspunsul cititorului:

David Levin, Saratoga, California

"Lumea se va sfârși – sau cel puțin toate computerele vor eșua -, din cauza Y2K"