Australia ia măsuri extreme după ce a fost raportat un singur caz de infectare cu noul coronavirus. Capitala țării, Canberra, intră în carantină pentru o perioadă de o săptămână.

Decizia autorităților din Australia a fost luată pentru a preveni o posibilă epidemie cu tulpina Delta. În acest context, oficialii au luat hotărârea de a institui carantina pe o perioadă de șapte zile în Canberra, capitala țării, după ce a fost raportat primul și singurul caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

400.000 de locuitori din Canberra au intrat în izolare. La rândul lor, alte câteva milioane de australieni din sud-estul continentului au rămas și ei în case de teama virusului.

Șeful de guvern al teritoriului capitalei australiene susține că în prezent există un risc ridicat de infectare pe teritoriu.

„Este cel mai grav risc sanitar întâmpinat în teritoriu de la începutul anului şi chiar de la începutul pandemiei”, a apreciat Andrew Barr, şeful de guvern al teritoriului capitalei australiene.

În același timp, oficialul australian a mai precizat că o persoană testată pozitiv pentru COVID-19 a fost în contact cu populația într-un moment când era contagioasă.

Carantină totală pentru un singur caz de infectare

Contagiozitatea ridicată a tulpinii indiene (Delta) a SARS-CoV-2 a schimbat abordarea autorităților, care adoptaseră strategia „Zero COVID”.

Astfel, în momentul de față peste zece milioane de oameni, din cele mai mari orașe ale țării, Sydney și Melbourne, sunt în carantină, măsură prin care se speră reducerea numărului de infectări.

Totodată, în cursul zilei de miercuri a fost impusă intrarea în izolare a unei părți din vestul statului New South Wales. Autoritățile au devenit îngrijorate de eventualele consecinţe ale unei epidemii în cadrul populaţiei aborigene, considerată mai vulnerabilă la coronavirus.

În ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus, datele oficiale arată că de la mijlocul lunii iunie și până în prezent, au fost înregistrate 6.500 de infectări cu noul coronavirus și 36 de decese.

Până în momentul de față, ustralia a raportat 37.500 de cazuri de îmbolăviri de COVID-19 şi 946 decese ca urmare a infectării cu coronavirus.