Preocuparea pentru buna funcționare a colectivului este până la un punct firească. Dacă fiecare trage în altă direcție, și în interes propriu, nimic nu poate fi dus la bun sfârșit. Angajații trebuie să fie capabili să colaboreze în mod eficient, nu să se izoleze fiecare în „bula” lui profesională.

Cooperarea în interiorul firmei este de altfel naturală și decurge firesc din natura socială a omului și din corolarul economic de bază al acesteia: diviziunea muncii. Iar individualismul nu intră deloc în contradicție cu asta: oamenii cooperează pentru a-și îndeplini mai eficient scopurile și interesele proprii. Doar că aceste adevăruri elementare par a fi din ce în ce mai obturate. Individul a ajuns să fie perceput drept o vulnerabilitate pentru eficiența colectivă a unei corporații. Se vede asta din ideologia promovată în comunicarea internă, dar și externă a firmelor. Tot creditul este acordat colectivului, în dauna persoanei. Vedem adesea câte o companie care se laudă că constituie mai mult decât o echipă, fiind o adevărată familie pentru angajați.

În acest fel, în mod subtil, salariatului i se acaparează și viața personală, pe lângă cea profesională, pentru care este plătit prin contract. Corporația încetează să fie un simplu loc de muncă, devenind adevărata casă a angajaților. Colectivul ia locul individului, care se depersonalizează. Astfel, corporațiile devin adevărate structuri de tip etatist. Ele își trădează natura și scopul capitalist și încep să prefere puterea în dauna eficienței economice, care nu poate fi atinsă decât dacă personalitățile individuale sunt promovate și respectate cum se cuvine. Cooperarea firească, naturală, este înlocuită cu suprastructuri birocratice, proceduri și formalități fără nici o utilitate concretă, ca niște ritualuri repetitive de reafirmare a puterii.

Nu degeaba se spune că cei mai mari dușmani ai capitalismului sunt capitaliștii. Odată ce au atins succesul, ei doresc să și-l conserve nu rămânând la fel de valoroși ca la început în jocul concurenței, ci „înghețând” jocul respectiv prin reglementări și privilegii consolidate prin legislație. Nu este de mirare că ajung să copieze statul și în structurile interne ale companiilor lor. Totul în dauna individului, al cărui primat constituie temelia capitalismului.

Mai multe articole scrise de Ionut Bălan găsiţi pe bloguluibalan.ro

Acest articol a fost publicat în numărul 5 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 5-11 februarie 2018