Klaus Iohannis amână anunțul privind NATO

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat la Palatul Cotroceni, în cadrul conferinței comune cu președintele Italiei, dacă își menține candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, în contextul în care Ungaria și Slovacia și-au exprimat susținerea pentru Mark Rutte.

Șeful statului a afirmat că va discuta mai mult despre NATO în ziua următoare. El a menționat că va prezenta aceste chestiuni mai întâi în cadrul CSAT, iar apoi publicului larg.

Totodată, a asigurat că în ziua următoare, la finalul după-amiezii, vor fi clarificate pe deplin și se va putea continua.

”Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice.

Dar pot să vă asigura că mâine după-amiază veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Consideraţi că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare”, a declarat Klaus Iohannis.

Ungaria și Slovacia sprijină candidatura lui Mark Rutte pentru șefia NATO

Ungaria și Slovacia au anunțat marți că susțin candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, o mișcare semnificativă pentru premierul olandez în cursa pentru cea mai înaltă funcție politică în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Deciziile în cadrul NATO sunt luate prin consens, astfel că fiecare candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliați. Singura excepție este România, care, prin președintele său Klaus Iohannis, continuă să se opună candidaturii lui Rutte.

Viktor Orban a afirmat că după alegerile europene, Ungaria a ajuns la un acord cu NATO pentru ca niciun soldat ungur să nu participe în Ucraina și să nu se folosească fonduri maghiare pentru sprijinirea Ucrainei.

Viktor Orban, Ungaria
SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Mark Rutte a confirmat sprijinul său pentru acest acord și intenția de a-l susține pentru funcția de secretar general al NATO, promițând să trateze toți aliații cu respect și înțelegere.

„După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că sprijină pe deplin acest acord și că va continua să facă acest lucru, dacă va deveni următorul secretar general al NATO. Având în vedere angajamentul său, Ungaria este pregătită să susțină cererea premierului Rutte pentru funcția de secretar general al NATO.

Mark Rutte m-a asigurat, de asemenea, că scopul său în calitate de secretar general al NATO va fi să trateze pe toți aliații cu același nivel de înțelegere și respect”, a transmis Viktor Orban.