Producătorul de mezeluri Campofrio va plăti 12,3 milioane de euro, pe lângă cedarea acţiunilor subsidiarei româneşti Tabco Campofrio, pentru a deţine 49% din capitalul Caroli Foods Group, compania creată prin fuzionarea operaţiunilor din România ale grupului spaniol şi ale Caroli.

Cele două companii au anunţat, la începutul lunii martie, că au încheiat un acord de fuziune a operaţiunilor, în forma unui joint venture, prin care se va crea cea mai mare companie de mezeluri din România, cu o cifră de afaceri de 120 milioane euro şi o cotă de 16% din piaţa de profil.

Joint-venture-ul va opera sub denumirea de Caroli Foods Group, iar acţiunile noii companii vor fi deţinute în proporţie de 51% de către Caroli Foods Group şi de 49% de către Campofrio Food Group, care a achiziţionat un pachet de acţiuni în numerar, anunţau atunci grupurile, fără a preciza însă valoarea cash a tranzacţiei.

România rămâne principala piaţă

Într-o notificare transmisă comisiei de valori mobiliare de la Madrid, Campofrio menţionează însă şi cât a plătit, pe lângă acţiunile Tabco Campofrio, pentru a-şi asigura o participaţie de 49% la noua companie.

„Campofrio va deţine 49% din grupul rezultat în schimbul unei contribuţii constând în acţiunile subsidiarei româneşti Tabco Campofrio şi al unei plăţi cash de 12,3 milioane euro, condiţionată de ajustări finale de preţ”, se arată în anunţ.

România va rămâne principala piaţă de desfacere, dar noul joint-venture intenţionează să îşi dezvolte prezenţa şi în zona Europei de Sud-Est. Noul grup va avea un consiliu director format din 5 membri, reprezentanţi ai Caroli Foods şi Campofrio, care va fi prezidat de Talal El-Solh. Haluk Akdemir, în prezent director general al Caroli Foods, va deveni CEO al noului joint venture.

Urmează acceptul concurenţei

Tranzacţia este supusă aprobării de către Consiliul Concurenţei şi altor proceduri care constituie o practică uzuală pentru acest tip de tranzacţii.

Potrivit datelor companiei, Caroli Foods ocupă locul al doilea pe piaţa de mezeluri din România. Pe parcursul celor 12 ani de activitate, Caroli Foods a investit peste 35 de milioane de euro în două fabrici la Piteşti şi are 1.300 de angajaţi. Grupul Caroli Foods este format din companiile Caroli Prod 2000 SRL, Caroli Foods Group SRL, Caroli Brands SRL şi Maestro Industries SRL.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Caroli Foods Group este controlată de firma Kenes, înregistrată în Olanda, care deţine 99,43% din capital. Caroli este controlat de familia libaneză El Solh.

Grupul spaniol Campofrio este prezent în România din 1998 şi deţine pe plan local o singură capacitate de producţie, la Tulcea.

Printre principalii competitori de pe piaţa internă a mezelurilor ai Caroli Foods se numără Cris Tim, Aldis, Angst şi H&E Reinert.

SURSA: Mediafax