Cu mai puțin de o săptămână înaintea închiderii campaniei de strângere de fonduri pentru dezvoltarea smartphone-ului Ubuntu Edge, dezvoltatorii săi sunt departe de suma necesară pentru intrarea în producția de serie a dispozitivului. Canonical, compania aflată în spatele sistemului de operare „open source” Ubuntu Linux a lansat luna trecută campania de finanțare prin așa-numitul „crowdfunding” pe site-ul indiegogo.com sperând ca astfel să poată strânge suma necesară dezvoltării unui telefon inteligent care să depășească în performanțe liderii Apple iPhone 5 sau Samsung Galaxy S4 și care să aibă un preț mult mai avantajos pentru utilizator.
Pentru a atrage finanțatori, Canonical a solicitat celor care își doresc un telefon performant suma de 695 de dolari în schimbul promisiunii de a primi dispozitivul în mai 2014, imediat după lansare oficială a smartphone-ului. Finanțatorii vor avea de asemenea posibilitatea de a participa la selecția finală a programelor care vor fi instalate pe Ubuntu Edge. Tot în acest scop, dezvoltatorii aparatului au anunțat că Ubuntu Edge nu va fi disponibil imediat după lansare decât celor care au participat la campania de strângere de fonduri. Conform Canonical și Idiegogo.com, dacă suma necesară dezvoltării telefonului nu va fi strânsă, toți cei care au participat la campanie își vor primi banii înapoi.
Caracteristicile tehnice ale lui Ubuntu Edge – care au atras deja o finanțare de 10 mil. USD, din care nu mai puțin de 80.000 USD au fost asigurați de Bloomberg în speranța că acest mod de finanțare ar putea avea o influență benefică asupra pieței de telefoane inteligente – includ posibilitatrea de a utuiliza două sisteme de operare (Ubuntu mobile și Android), funcția Desktop mode, 4 GM memorie RAM, 128 GB memorie internă, un ecran de 4,5 inci (720 x 1.280) Saphirre Glass, conectivitate Dual-LTE și GSM, difuzoare stereo, și o baterie avansată. Toate aceste caracteristici sunt mult peste cele oferite în prezent de iPhone 5 sau Galaxy S4, în timp ce costul de achiziție (695 USD) este mai mic.
Mai multe detalii despre funcțiile Ubuntu Edge ar trebui anunțate odată cu selectarea companiei care va asambla smartphone-ul însă acest eveniment este departe de realizare atâta timp cât dezvoltatorul nu reușește colectarea celor 32 mil USD. necesari.
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/eQLe3iIMN7k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>