Calendar Ortodox 11 iunie 2021. Unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii. Este mare vindecător de boli

În vinerea aceasta, pe 11 iunie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Apostol Vartolomeu și pe Sfântul Apostol Luca. De asemenea, este zi cu dezlegare la pește. Cei care postesc vinerea pot să mănânce pește și mâncare de pește în acestă zi.

Cei care poartă numele Sfântului Luca își sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

Sfântul Luca al Crimeei, un sfânt printre oameni

Cu toate că suntem obișnuiți ca sfinții să fie doar icoane sau tablouri ale unor oameni de mult uitați, Sfântul Luca al Crimeei, cel care este cinstit astăzi, a fost un chirurg care a murit acum 60 de ani. Se spune despre el că refuza să intre în sala de operații și să-și facă meseria, dacă pe perete nu exista o icoană cu Maica Domnului.

Data de 11 iunie 1961 este ziua în care acest Sfânt a murit.

Calendar Ortodox 11 iunie 2021. Unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii. Este mare vindecător de boli

Sfântul Luca pare să fi fost un om cu adevărat nobil care a avut de pătimit toată viața.  Născut într-un moment dureros al omenirii, acest om a ajuns sfânt trecând prin toate calomniile, suferințele, anchetele istovitoare, întemnițările, torturile, și deportările posibil.

Totuți, episcopul Luca le-a răbdat pe toate cu mare simplitate și încredere în voia lui Dumnezeu. El nu s-a resemnat, ci a acceptat suferințele, continuând cercetarea medicală și fiind om de știință extrem de valoros și un chirurg cu adevărat de geniu.

Cine a fost Sfântul Luca

Împreună lucrător cu Hristos, chirurg al bolilor trupului și tămăduitor al bolilor sufletului, profesor universitar și păstor al creștinilor, Valentin Voino-Iasenețki, cunoscut nouă ca Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeei (1877-1961), a dorit Împărăția Cerurilor înaintea oricărui alt lucru, potrivit doxologia.ro.

Adolescentul Valentin era pasionat de pictură și literatură dar, dorind să se pună cu totul în slujba aproapelui, decide să urmeze calea medicinii. La terminarea studiilor, colegii și profesorii îi prevedeau un viitor strălucit ca savant de vocație, însă dragostea de semeni s-a dovedit mai puternică.

„Am fost necăjit de faptul că nu mă înțeleg deloc, fiindcă eu studiasem medicina cu singurul scop de a fi toată viața medic de țară, pentru a da ajutor oamenilor sărmani”,  scrie Sfântul Luca al Crimeei în cartea sa autobiografică – Am iubit pătimirea.

Voia să ajungă doctor de țară, dar era un chirurg de geniu

Deși nu a reușit să ajungă doctor la țară, din cauza izbucnirii războiului Ruso – Japonez, viața îi va fi legată pentru totdeauna de slujirea aproapelui aflat în suferință.

Calendar Ortodox 11 iunie 2021. Unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii. Este mare vindecător de boli

Vreme de 17 ani a câștigat faimă printre oamenii simpli, pentru că era un „doctor milostiv” care îi ajuta, și apreciere în mediul universitar pentru lucrările sale de mare valoare științifică.

În 1921, simțind chemare dumnezeiască, Valentin este succesiv hirotonit preot, tuns în monahism, primind numele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, și apoi hirotonit arhiereu. Din acel moment, numele lui Hristos a fost propovăduit cu tărie și fără încetare atât în predici, cât și prin întreaga sa viață reflectată în activitatea de profesor de anatomie topografică și de chirurg.

Calendar Ortodox 11 iunie 2021. Unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii. Este mare vindecător de boli

Multă suferință din cauza regimului comunist

Pentru că a provăduit cuvântului lui Dumnezeu în vremea unui regim comunist ateu, Sfântul Arhiepiscop Luca a stat în 11 ani în închisori și exiluri. Singur și prigonit, nu a încetat să slujească lui Dumnezeu. Vocația de savant nu s-a stins nici în cel mai îndepărtat colț al Siberiei, unde a scris în permanență lucrări științifice în domeniul anesteziei regionale și chirurgiei septice. De asemenea, a practicat medicina oriunde a fost nevoie, fără a ține seamă de presiunile autorităților.

Înainte de fiecare operație, acesta cererea ajutorului lui Dumnezeu, al Maicii Domnului și al sfinților. Își punea mâna în care ținea bisturiul în cea a lui Hristos. Pacienții, văzându-se alinați în suferință, plini de recunoștință, îi mulțumeau episcopului Luca, care le răspundea astfel:

„Dumnezeu v-a vindecat cu mâinile mele. Acestuia să vă rugați întotdeauna.”

Chirurg în al Doilea Război mondial

În timpul celui de-al II-lea război mondial, fiind chirurg la un spital militar, îi trimitea pe medicii tineri să caute pacienții cu răni grave, pe care medicii îi considerau pierduți.

Chirurgia umană, așa cum își amintesc studenții episcopului, era lecția pe care dorea să îi învețe pe toți. Cuvintele episcopului Luca își găsesc loc în medicină astăzi, mai mult ca oricând.

„Pentru chirurg nu trebuie să existe cazuri, ci doar un om viu, care suferă”.

Considera că a face tot ceea ce poți pentru suferinzi este ceva normal și cel ce a lucrat cu simț de răspundere nu trebuie lăudat. Își încuraja colegii medici să se adâncească încontinuu în cercetarea faptelor lor și a stării pacienților. Indiferența în îndeplinirea obligațiilor și îndatoririlor cerute de profesia de medic îl revoltau pe episcopul doctor.

Calendar Ortodox 11 iunie 2021. Unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii. Este mare vindecător de boli