Conform calendarului Creștin Ortodox pe data de 31 ianuarie 2020 sunt prăznuiți Sfinții Chir şi Ioan.

Povestea spune că cei doi Sfinţi au trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. Născut în Alexandria, Sfântul Chir îi învăța pe bolnavi să se ferească de păcate, pentru că datorită lor se îmbolnăveau. Ulterior, Chir ajunge în Arabia unde se călugărește, iar Ioan la Ierusalim.

Peste un timp, Chir renunță la talentele sale doctoricești, pentru a lua de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Astfel, prin talentele sale, îi atrage atenția lui Ioan. Așa ajung cei doi să se cunoască și să devină prieteni, și o vor incuraja pe Atanasia, cu cele trei fiice ale ei: Teoctista, Teodosia și Eudoxia să nu lepede credința în Hristos. Acesta va fi motivul pentru care în ziua de 31 ianuarie li se vor tăia capetele, scrie creștinortodox.ro

Potrivit Sinaxarului din data de 31 ianuarie, creștinii au luat trupurile lor și le-au îngropat în biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu. În vremea împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450), Sfântul Chiril, patriarhul Alexandriei (412-444), a dus moaștele Sfinților Mucenici Chir și Ioan în satul Manutin, spre izgonirea demonilor și spre slava lui Hristos.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintei Mucenite Atanasia și a celor trei fiice ale sale: Teodota, Teoctista și Eudoxia;
– Sfinților Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapion și Papia;
– Sfântului Mucenic Hie Ardunul;
– Sfintei Mucenite Trifina.