Calendar Ortodox, 10 ianuarie 2022. Astăzi este sărbătorit Sfântul Grigorie. Potrivit tradiției este total interzis să faci un anumit lucru.

În fiecare an, pe 10 ianuarie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie (Grigore), episcopul Nissei. Acest sfânt, episcopul Nissei a fost fratele Sfântului Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filozofiei și prin râvna pentru credința ortodoxă. El a fost și apărător al Bisericii lui Hristos.

Iată ce nu trebuie să faci în această zi sfântă

Potrivit tradiției, în această zi de sărbătoare, când credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie, nimeni nu are voie să se certe, să se supere și mai ales să lovească pe cineva.

Se crede că cel care va lovi, va primi înapoi toți atâtea palme sau pumni câți a dat.

Viața Sfântului Grigorie

La fel ca şi fratele său, Sfântul Grigorie a primit o educaţie strălucită în cele mai cunoscute şcoli ale vremii. A fost căsătorit, iar soţia sa, Teozva, atunci când a fost hirotonit preot, a fost sfinţită diaconiţă, slujind bolnavilor şi îngrijind de cei săraci.

După moartea soţiei, Sfântul Grigorie a fost ridicat la treapta episcopiei, în Nyssa, Capadocia. A fost izgonit din scaunul episcopal de împăratul Valens (364-378), care îmbrăţişase erezia ariană.

Sfântul a participat la lucrările Sinodului II Ecumenic, în anul 381, întărind credinţa în dumnezeirea Duhului Sfânt.

Se spune despre Sfântul Grigorie al Nyssei că semăna foarte mult cu fratele său Sfântul Vasile, însă era cărunt şi puţin mai vesel.

Grigore s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credințe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură, la Constantinopol. Păstorindu-și turma cu înțelepciune și cu evlavie și, ajungând la bătrânețea frumoasă, a adormit și s-a mutat la Domnul.

Alți sfinți care sunt pomeniți pe data de 10 ianuarie

Tot atăzi este pomenirea Sfântului Amonie, care în pace s-a savârsit. De asemenea, este și pomenirea Cuvinciosului Antipa de la Calapodești.

Cea mai mare nevoință a Sfântului Cuvios Antipa era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea gândurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești, potrivit Doxologia.ro.