Iar odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, oamenii se gândesc să ajungă în diverse colțuri ale lumii. Într-un text publicat de NationalInterest, medicul Claudia Finklestein explică de ce testarea  îi poate ajuta pe cei care vor să-și vadă familiile în perioada următoare. Astfel încât să nu le pună viața în pericol celor vulnerabili.

Testarea vă poate ajuta să vă asigurați că și voi, și cei dragi rămâneți sănătoși, scrie aceasta. Cu o precizare: testarea COVID-19 nu este la fel de simplă ca și cum ai completa un formular cu DA sau NU, și nici nu spune că ești INFECTAT sau SIGUR. Există mulți factori de luat în calcul atunci când se face un test covid-19 înaintea unei călătorii.

În linii mari, există două categorii de teste. Testele diagnostic și anticorpi, care caută dovezi ale infecției anterioare. Și care nu vă pot spune dacă aveți în prezent COVID-19. Deci nu sunt utile dacă vreți să vizitați familia.

Cealaltă categorie de teste caută dovezi ale virusului în corpul vostru. Există două tipuri de teste virale disponibile: teste RT- PCR și teste rapide de antigen. Sunt cele pe care trebuie pe care trebuie să le faceți dacă vreți să preveniți răspândirea coronavirusului.

Niciun test de laborator pentru COVID-19 nu este însă 100% precis. Deși testele fals pozitive nu sunt un lucru bun, un rezultat fals negativ reprezintă pericolul cel mai mare. Rata testelror fals negative pentru testele RT-PCR variază între 2% -29%. O mare parte din această gamă se datorează diferiților producători și erorilor de utilizare. Destul de exacte, aceste teste implică adesea o vizită la un furnizor de servicii medicale și sunt oarecum scumpe, în jur de 100 dolari, însă costurile variază foarte mult în funcție de stat, iar rezultatul poate ieși după trei zile. Testele RT-PCR sunt cele mai bune dintre cele disponibile, dar pentru unele persoane, mai ales pentru grupa de vârstă vulnerabilă, rata de 29% de teste fals negativ v-ar putea crea u stres în plus, dacă vizitați persoane în vârstă.

Comparativ, testele rapide antigen sunt mai rapide și mai ieftine, dar mai puțin precise decât testele RT-PCR. De obicei, puteți obține rezultate în decurs de o zi, dar ratele fals negative pot ajunge până la 50%. Cel mai probabil, ele pot fi corecte atunci când sunt făcute persoanelor cu simptome, în decurs de o săptămână de la apariția simptomelor. Aceste teste se recomandă să fie făcute pentru monitorizarea populațiilor întregi, astfel încât oamenii să poată fi testați în mod repetat.
Testele RT – PCR sunt considerate, în general, a fi mai precise.

Esențial este să știți că, indiferent de testul pe care îl faceți, rezultatele sunt exacte doar pentru momentul în care ați fost testat și reflectă doar capacitatea testului de a detecta virusul. Un rezultat negativ astăzi nu înseamnă că mâine nu vă puteți infecta.

În același timp, un test negativ nu înseamnă că nu ați fost expus la virus. Timpul dintre contactul cu virusul și începutul eliminării particulelor de virusuri infecțioase – perioada de incubație – variază între 2 și 14 zile. De exemplu, este posibil să fiți expuși astăzi, să aveți mâine un test negativ și apoi să fiți infectat câteva zile mai târziu.

În plus, e posibil să răspândiți virusul înainte de a prezenta simptome, atunci când sunteți presimptomatic, sau chiar dacă nu dezvoltați niciodată simptome.

În final, gândiți-vă că călătoriile în sine prezintă un risc de expunere. Iar o eventuală deplasare cu mașina, respectând purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanța socială, pare a fi mai sigură decât un zbor cu avionul.Dacă totuși ajungeți să vă deplasați pe calea aerului, ideal este să vă izolați când ajungeți la destinație și să luați în considerare testarea. Este cea mai sigură cale pentru siguranța celor dragi.