Cadre medicale infectate cu COVID la Spitalul Colentina. Activitatea în secția respectivă a fost suspendată

Mihail Daniel Drăguţescu a povestit pentru news.ro că există șapte-opt asistenți medicali, infirmiere și brancardieri de la Spitalul Colentina care au fost diagnosticați cu coronavirus. Acesta a precizat că mulți dintre ei sunt asimptomatici și că restul prezintă simptome ușoare.

”La momentul la care vorbim, din punctul de vedere al personalului, lucrurile sunt relativ bune şi spun relativ pentru simplu fapt că avem câteva persoane din cadrul personalului medical care s-a întors din concediu şi vreo doi au devenit simptomatici, nu şi-au dat seama şi până la urmă, în urma unei anchete epidemiologice, am descoperit că sunt şapte-opt asistenţi medicali, infirmiere, brancardieri care s-au pozitivat, unii sunt asimptomatici şi câţiva sunt cu simptome uşoare”, a declarat Daniel Drăguţescu, director medical al Spitalului Clinic Colentina din Capitală, precizând că ”surpriza este că toţi fac parte din personalul vaccinat au spitalului”.

Acesta a mai spus că persoanele în cauză nu au fost testate, deoarece metodologia nu obligă la testarea persoanelor vaccinate.

”Testăm orice persoană simptomatică, că de aia i-am testat şi pe ei. Prima persoană am testat-o când a devenit simptomatică”, a afirmat Drăguţescu.

 Personalul vaccinat ar trebui să fie testat

Acesta a mai spus că există o procedură emisă de Ministerul Sănătății, cu grad de recomandare, care spune că personalul nevaccinat ar trebui testat la trei zile cu test antigen sau la o săptămână cu test PCR.

Întrebat dacă unitatea medicală respectă această procedură, acesta a precizat că nu există încă norme de aplicare, referitor la sursa de finanțare pentru testele respective.

”Nu avem încă norme de aplicare, în sensul în care nu ştie nimeni care este sursa de finanţare pentru aceste teste. Noi am încercat printr-un triaj epidemiologic strict să ne păzim şi ne-am păzit până acum de toate lucrurile, nu am avut niciun fel de problemă la nivelul Spitalului Colentina.

Din păcate, însă, şi asta trebuie să ştie toată lumea, tulpina Delta este extrem de contagioasă şi se pare că pacienţii vaccinaţi pot contacta Delta chiar dacă nu fac boală, adică rămân asimptomatici, dar asta, raportat la populaţia generală, măsurile pe care ai putea să le iei, sunt de distanţare fizică şi purtarea echipamentului  de protecţie, adică mască în spaţii închise obligatoriu şi, fiind vorba de spital, chiar şi în spaţii deschise”, a mai spus acesta.

Activitatea este suspendată la secția unde s-au descoperit cazuri COVID

Acesta a mai spus că pe secţia în care au apărut cazurile, una dintre secţiile chirurgicale, ”s-a temporizat activitatea, s-au luat măsurile astfel încât să nu se ajungă la propagarea infectării”.

”Secţia respectivă este momentan cu activitatea suspendată pentru câteva zile astfel încât să ne asigurăm că niciunul din restul personalului nu este infectat. Toţi sunt negativi, aşteptăm încă câteva zile ca să putem să reluăm activitatea.”, a declarat Daniel Drăguţescu.

Sursă foto: Dreamstime