Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) a avertizat Primaria Capitalei ca proiectul NetCity (reteaua metropolitana) nu este viabil economic si tehnic in forma prezentata. Totodata, cablistii semnaleaza faptul ca NetCity va crea in capitala un monopol in comunicatii si va fi blocat de catre Comisia Europeana.

De asemenea, reprezentantii companiilor de cablu au atras atentia asupra faptului ca in anumite zone din Bucuresti constructia retelei a demarat desi nu s-au stabilit conditiile tehnice generale de constructie a canalizatiei pentru fibra optica, de racordare la fiecare cladire din Bucuresti, costurile proiectului si ale chiriei percepute firmelor de telecomunicatii.

ACC sustine ca Bucurestiul are nevoie de o canalizatie subterana pentru retelele de telecomunicatii pentru a rezolva problema amplasarii aeriene si, in masura in care Primaria Capitalei doreste sa realizeze o canalizatie subterana unica, ar trebui sa ofere conditii economice de acces care sa fie atractive.

Cablistii considera ca, in acest moment, dezvoltarea comunicatiilor in Bucuresti este complet blocata deoarece companiile nu se pot extinde pe stalpi si nici nu pot ingropa bani in infrastructura subterana, pentru ca Primaria Capitalei a interzis extinderea retelelor aeriene si a anuntat ca orice retea aeriana trebuie mutata in subteran pana in mai 2008.

ACC este organizatia profesionala reprezentativa a operatorilor de comunicatii prin cablu din Romania, care numara in prezent peste 140 de membri.

Sursa: ACC