Afacerile ButanGas România au scăzut cu 24% în primele nouă luni, de la 247 milioane lei la 188,1 milioane lei, pe fondul reducerii preţurilor de vânzare cu amănuntul, dar distributitorul de gaz petrolier lichefiat a consemnat profit, după pierderile din aceeaşi perioadă a anului trecut.

ButanGas a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie un profit de 1,35 milioane lei, după pierderile de 3,7 milioane lei, aferente primelor nouă luni din 2008, potrivit datelor companiei.

Reprezentanţii companiei estimează că piaţa totală de GPL a scăzut în intervalul analizat cu 8%, diminuându-se cu 10% pe segmentele de butan (butelii) şi propan (mic vrac), şi consemnând o stagnare pe cel al autogazului.

Piaţa de GPL nu va creşte nici în 2010

Conform ButanGas, cererea de GPL va avea un trend similar până la sfârşitul anului, cu o creştere a vânzărilor de propan, datorită răcirii vremii.

În 2010, reprezentanţii distributitorului de gaz petrolier lichefiat nu întrevăd o îmbunătăţire a mediului economic şi apreciază că piaţa va stagna la nivelul acestui an.

Îşi diversifica afacerile

Compania a investit în primele nouă luni trei milioane de euro, fonduri care au vizat logistica pentru extinderea reţelei comerciale, iniţierea dezvoltării unui proiect tip greenfield pentru o nouă staţie de îmbuteliere GPL şi implementarea unui nou sistem informatic.

Totodată, reprezentanţii companiei susţin că nu au renunţat la proiectul eolian anunţat şi că rămân interesaţi de achiziţii. Butan Gas a anunţat, anul trecut, că va investi opt milioane de euro pentru construcţia a trei turbine eoliene, cu o putere totală de 4,5 MW, în Munţii Apuseni.

Cei mai importanţi jucători din piaţa românească de profil sunt, pe lângă ButanGas, Petrom Gas, Rompetrol Gas, LukOil – Rusia şi MOL – Ungaria. Piaţa locală de GPL se situează în jurul valorii de 500.000 de tone, echivalentul a 400 milioane de dolari.

ButanGas Grup, cu activităţi în Albania, Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Polonia şi Serbia-Muntenegru, este principalul acţionar al companiei, cu o deţinere de 93% din capital, restul de 7% fiind deţinut de Propangas Austria.

SURSA:Mediafax