Principalele acţiuni europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere, influenţate negativ de bănci şi companii din sectorul resurselor, chiar dacă pierderile au fost limitate de creşterea preţurilor materiilor prime.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut cu 0,8%. FTSEurofirst 300 a avut o evoluţie ascendentă în trei din ultimele patru săptămâni şi a se plasează cu 34% peste minimul istoric atins la începutul lunii martie.

Pe alte pieţe, indicele FTSE100, care include acţiunile celor mai mari companii listate la Londra, a coborât cu 0,75%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,38%, iar CAC40 al bursei din Paris cu 1,48%.

„Acţiunile care au scăzut luni au fost marile câştigătoarele din ultimele săptămâni. Este vorba despre marcarea profiturilor”, a declarat Ad van Tiggelen, analist la ING Investment Management din Amsterdam.

Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto, Vedanta Resources şi Xstrata au coborât cu 1,7%-4,6%, chiar dacă preţurile materiilor prime au recuperat din pierderi în ultima parte a şedinţei.

Acţiunile Lloyds Banking Group au scăzut cu 7,9%, după ce a anunţat că a obţinut numai 3,5 miliarde de lire sterline (5,56 miliarde dolari) de la acţionari, pentru returnarea unor fonduri guvernamentale.

Titlurile Credit Suisse şi Societe Generale au coborât cu 1,8%, respectiv 4%.