Mingea aruncată de preşedintele BRD-SG, Patrick Gelin, privind starea muribundă a bursei româneşti a generat reacţii şi comentarii care, în majoritatea lor, caută să ne convingă că, la miezul zilei cu soare de o suliţă pe cer, ar fi de fapt noapte.

Avem de-a face cu manifestarea unei disonanţe cognitive, care înseamnă că o parte din indivizi nu poate accepta fapte în afara ideologiilor lor. Şi, automat, refuză tot ce este în afara acestei stări, în care trăiesc. Cu alte cuvinte, aceşti indivizi vor să audă numai ce doresc ei, orice altă informaţie fiind negată sau, pur şi simplu, înlăturată. Dacă în viaţă această manifestare se traduce prin conflicte şi prin frånarea evoluţiei, la bursă ea este foarte dăunătoare, refuzul de a recunoaşte că un preţ este în scădere sau că bursa este slăbită, ducånd la investiţii greşite şi pierderi monetare. Cine vrea să vadă o bursă în creştere nu are decåt să întoarcă invers graficele tuturor indicilor bursieri. Hocus-pocus!

Pentru analiza de astăzi, considerăm acţiunile Petrom (SNP) cu un grafic zilnic. Linia de trend ascendent pe termen lung LTA, care funcţionează în prezent ca suport, a fost atinsă de la formare de patru ori. Cu cåt acest număr este mai ridicat (şi este!), iar panta este mai domoală, cu atåt şi suportul are credibilitate mai mare.

Luånd în considerare şi linia de trend descendent LTD, putem spune că preţul acţiunilor SNP va oscila între 0,4000 şi 0,5800. În cazul în care suportul va fi rupt, atunci atåt SNP, cåt şi evoluţia BVB vor avea de suferit, înregistrånd scăderi chiar dacă actualele valori „par“ foarte atractive pentru cumpărare. Există o regulă simplă, dar periculoasă, referitoare la relaţia dintre firmele cu profil petrolier şi preţul ţiţeiului. Mulţi sunt împinşi să creadă că aceste firme se deplasează în direcţia petrolului (corelaţie pozitivă). Mai greşit nici că se poate; în subgraficul #2 se observă că între cele două nu există o legătură pe care să poţi conta.

sursa: https://ta.educofin.com117-16746-2.jpg