Companiile ale caror actiuni se tranzactioneaza prin intermediul pietei de capital – Bursa de Valori si Rasdaq – vor fi si in 2003 punctul de atractie pentru investitorii dispusi sa-si incerce norocul la bursa. Chiar daca incepand cu 1 ianuarie investitorii pot opta pentru investitii in actiuni sau titluri de valoare in strainatate, brokerii apreciaza ca piata de capital romaneasca va ramane principalul punct de atractie pentru investitorii romani. Justificarea acestor opinii consta in posibilitatile foarte mari de castig oferite de piata romaneasca in comparatie cu bursele straine si impozitele nu foarte piperate pentru castigurile obtinute la bursa.
Din punctul de vedere al riscului privind plasamentele lor in actiuni, analistii au stabilit trei categorii de titluri care merita atentia investitorilor in 2003. O prima categorie este constituita din actiunile emise de companii foarte solide. Valoarea actiunilor acestor companii a fost foarte stabila anul trecut, iar profitul investitorilor s-a constituit din dividende, acordarea unor actiuni gratuite, la care s-au adaugat si mici cresteri ale preturilor. In aceasta categorie sunt incluse Banca Romana pentru Dezvoltare, Terapia, Antibiotice Iasi si patru din cele cinci societati de investitii financiare (mai putin SIF Moldova). Pentru investitii in actiunile SIF-urilor, analistii recomanda investitorilor neexperimentati maxima prudenta, care pot intra in panica la orice schimbare de trend pentru cotatiile acestor titluri. In general, brokerii s-au obisnuit cu o evolutie ciclica pentru cotatiile acestor actiuni si aleg cu multa atentie momentele de vanzare si de cumparare. Cresterile sau scaderile bruste de cotatii pentru actiunile SIF sunt in general provocate si nu au legatura directa cu activitatea societatii. In plus, actionariatul extrem de diluat (limita maxima de detinere este de 0,1%) a condus la dezechilibrari frecvente ale raportului cerere – oferta.
O alta categorie de titluri ce ar putea fi atractive pentru investitori anul acesta sunt cele emise de companiile ce urmeaza sa fie privatizate in 2003 si au un impact major asupra economiei nationale. In aceasta categorie intra aproape toate companiile din domeniul petrolier, unde se asteapta modificari importante in structura pietei: SNP Petrom, Oil Terminal, Rompetrol, Petromidia, Petrom Aviation. Tot la categoria companiilor cu risc mediu, atractive pentru investitori, intra producatorul de ulei Argus Constanta, societate proaspat listata pe piata Rasdaq. In doar doua luni de tranzactionare, piata Rasdaq a inregistrat tranzactii de 19,7 miliarde lei cu aceste titluri. Interesul investitorilor este stimulat de actionariatul foarte diluat al acestei companii si de valoarea dividendului acordat cu un an in urma, aproximativ 35% din valoarea nominala a unei actiuni Argus.
In categoria actiunilor atractive, dar cu un grad ridicat de risc pentru investitori, analistii au plasat titlurile Bancii Transilvania, care trece printr-o perioada dificila. Ancheta de la Bacau a scos actiunile bancii din categoria titlurilor cu grad de risc minim si le plaseaza (probabil pentru o scurta perioada) la categoria actiunilor cu risc mare. Tot in aceasta categorie mai figureaza companiile Sidex, Tepro si Electroputere, pentru care se spera obtinerea unor profituri din speculatii privind privatizarea in ultimele doua cazuri si preluarea de catre ISPAT, in cazul Sidex.     

Oportunitati de investitii la bursa in 2003

Plasamente cu risc mic (0-2 puncte)
Companie            Grad de risc
Banca Romana pentru Dezvoltare    0,5
Terapia Cluj            0,5
Antibiotice Iasi            1
SIF Banat Crisana        1,5
SIF Oltenia            1,5
SIF Transilvania            1,5
SIF Muntenia            2
Plasamente cu risc mediu (2-4 puncte)
Companie        Grad de risc
SNP Petrom        2,5
Rompetrol         3
Oil Terminal Constanta    2,5
Petrom Aviation        3
Argus Constanta        2,5
Impact Bucuresti        3
Compa Sibiu        3,5
Plasamente cu risc mare (4-6 puncte)
Companie        Grad de risc
Banca Transilvania    4
Electroputere Craiova    4,5
Sidex Galati        5
Tepro Iasi        5
SIF Moldova        4,5
Banca Carpatica        5,5
Petrotub Roman        5,5