La închiderea şedinţei, indicele ASE al bursei de la Atena a ajuns la valoarea de 464,23 puncte, atingând cel mai scăzut nivel din ultimul sfert de secol. Aceasta în condiţiile în care Indicele FTSEB, care regrupează acţiunile băncilor elene, a înregistrat o pierdere de 24,25%. 

Proaspăt recapitalizate în luna decembrie, graţie unor fonduri europene în valoare de 5,7 miliarde de euro, cele patru mari bănci greceşti au înregistrat căderi semnificative, în frunte cu acţiunile Eurobank, care au închis şedinţa cu o cădere de 29,20%, în timp ce titlurile National Bank of Greece au pierdut 29,06%, acţiunile Piraeus Bank au înregistrat o scădere de 27,21% iar Alpha Bank minus 17,65%. 

Această degringoladă vine pe fondul relansării speculaţiilor cu privire la stabilitatea guvernului condus de Alexis Tsipras, care încearcă să finalizeze negocierile cu UE şi FMI, pentru a obţine deblocarea unor noi lichidităţi şi simultan să adopte măsurile solicitate de creditorii internaţionali, dar criticate de opinia publică. După o vizită de o săptămână, reprezentanţii creditorilor au părăsit vineri Atena fără a ajunge la un acord, în timp ce proiectul de reformă a pensiilor solicitat de creditori a dus la declanşarea unei greve generale cu o participare extinsă. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. 

AGERPRES