Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisă luni, după cinci săptămâni în care activitatea a fost suspendată. Tranzacţiile cu acţiuni au fost oprite începând cu data de 29 iunie, când Guvernul elen a închis băncile şi a impus restricţii asupra mişcărilor de capital, în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de întreruperea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali.

Băncile greceşti şi-au redeschis porţile pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit iniţial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

Luni, la Athens Stock Market este permisă, cu unele restricţii, achiziţionarea de acţiuni. Capitalul pentru aceste achiziţii va trebui adus în Grecia din străinătate sau va fi în numerar, conform deciziei ministrul elen de Finanţe, Euclid Tsakalotos.

Decizia privind redeschiderea Bursei a fost luată în urma întâlnirii dintre Euclid Tsakalotos şi ministrul Economiei, Giorgos Stathakis, cu reprezentanţii creditorilor internaţionali – UE, BCE, FMI şi fondul de salvare al zonei euro (ESM).AGERPRES