Grecia schimbă condițiile de intrare în țară! În condițiile în care turismul are un rol esențial pentru economia grecească, autoritățile de la Atena au luat măsuri care să faciliteze accesul turiștilor.

Copii sub 12 ani pot intra în țară fără să prezinte test molecular PCR / antigen, iar în cazul adulților a fost admis și un test rapid.

Grecia schimbă condițiile de intrare în țară! Modificări valabile din 19 iunie

Guvernul elen a decis două schimbări importante în procesul de control al sănătății turiștilor care intră în țară, potrivit informațiilor transmise de către Ministerul Turismului din Grecia.

Modificările au fost deja introduse pe pagina oficială travel.gov.gr (doar în engleză momentan), iar MAE român a făcut schimbările de vigoare și pe pagina sa la capitolul „condiții de călătorie”.

Astfel, începând de pe 19 iunie, guvernul de la Atena a introdus următoarele modificări:

1) Recunoașterea testelor rapide! De acum înainte, intrarea în Grecia, fără alte măsuri restrictive, va fi permisă călătorilor din străinătate care prezintă un rezultat negativ al testului rapid (testul antigenului), nu mai vechi de 48 de ore înainte de intrare în Grecia.

De menționat faptul că acesta trebuie să fie făcut de un laborator autorizat și rezultatul emis în limba engleză.

2) Creșterea limitei de vârstă pentru verificarea copiilor turiști! În urma recomandărilor Uniunii Europene, verificările certificatelor necesare la intrarea în țară vor fi efectuate acum copiilor cu vârste peste de 12 ani și peste, în loc de 6 ani, așa cum a fost până acum.

Certificatul Digital COVID UE, recunoscut

Copiii cu vârsta sub 12 ani nu au obligația să prezinte test molecular PCR / antigen la intrare pe teritoriul elen, arată hotnews.ro.

Cele două modificări anunțate – testele rapide și modificarea limitei de vârstă pentru copii – completează regimul de control existent.

În continuare rămâne în vigoare și prevederea ca fiecare turist care intră în Grecia să prezinte certificatul de vaccinare, un test PCR negativ sau antigen, respectiv un certificat de boală sau diagnostic pozitiv, valabil între 2 – 9 luni.

Turiștii care vor călători în Grecia au posibilitatea de a afișa Certificatul Digital COVID al Uniunii Europene în format digital sau tipărit.

În plus față de documentele COVID, fiecare persoană care intră în Grecia are obligaţia de a completa Formularul de Localizare Pasager (PLF), cel târziu la ora 23:59 în ziua dinaintea sosirii în țară.

MAE confirmă

Ministerul Afacerilor Externe de la București a operat modificările de rigoare și pe site-ul său la ”Condiții de Călătorie” în Grecia:

”În intervalul 19 – 26.06.2021, pe teritoriul R. Elene este permis, suplimentar, și accesul tuturor persoanelor care prezintă rezultatul unui test rapid, efectuat în statul de proveniență ori în cel de tranzit, nu mai vechi de 48 de ore de la data prelevării.

Această măsură este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani împliniți. Rezultatul acestui test NU poate fi substituit cu cel al testului rapid care se efectuează aleatoriu după intrarea în Grecia, măsura fiind valabilă în continuare.

Punctul de frontieră Kakavia rămâne deschis EXCLUSIV pentru lucrătorii sezonieri în agricultură, accesul prin acesta fiindu-le permis doar între orele 08.00-16.00, în timp ce pentru autovehiculele de transport mărfuri (TIR) accesul este permis între orele 07.00-19.00”.

Sursă foto: Dreamstime.