Sebastian Burduja anunță facturi mai mici la căldură pentru bucureșteni
Sebastian Burduja anunță facturi mai mici la căldură pentru bucureșteni. Un pas esențial spre reducerea costurilor la întreținere pentru locuitorii Capitalei a fost făcut marți, odată cu aprobarea studiului de fezabilitate pentru conectarea directă a CET Vest la rețeaua națională de transport a gazelor naturale.
Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a subliniat că acest proiect reprezintă începutul unei transformări majore în alimentarea cu energie termică a Bucureștiului.
„Este un proiect despre care am vorbit acum mai bine de un an de zile și una dintre soluțiile gândite de noi pentru ca bucureștenii să plătească mai puțin pentru întreținere, după “modelul Bolojan” implementat deja cu succes la Oradea, de ani de zile”, a scris ministrul Energiei pe Facebook.

Modelul Oradea – sursă de inspirație pentru Capitală
Măsura vine în contextul unei viziuni mai largi de eficientizare a sistemului de termoficare, inspirată de modelul aplicat cu succes la Oradea, unde racordarea centralelor la magistralele de gaz a dus la optimizarea costurilor și creșterea fiabilității serviciilor.
Prin această conectare directă la rețeaua Transgaz, se elimină tarifele de distribuție suplimentare, care până acum se ridicau la zeci de milioane de euro anual și care erau suportate indirect de consumatori.
ELCEN – coloana vertebrală a încălzirii în București
Sebastian Burduja anunță facturi mai mici la căldură pentru bucureșteni. În prezent, Electrocentrale București S.A. (ELCEN), companie aflată în subordinea Ministerului Energiei, deține patru centrale în Capitală, responsabilă pentru producerea energiei termice livrate în apartamentele bucureștenilor. Aceste centrale, până acum, funcționau cu racorduri indirecte, prin rețele de distribuție costisitoare, chiar dacă distanțele față de magistrale erau de câteva sute de metri.
Studiul de fezabilitate pentru CET Vest este considerat o etapă-pilot, urmând ca, după testarea și validarea soluției tehnice, să fie demarată licitația pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor. Ulterior, autoritățile vor extinde racordarea directă și către celelalte CET-uri din București.
„Prin conectarea directă la infrastructura națională de gaze naturale, se vor reduce semnificativ costurile, va crește siguranța alimentării cu energie termică, iar fondurile economisite vor fi investite în modernizarea procesului de producție. Iar, la finalul procesului, acest lucru va însemna și facturi mai mici pentru bucureșteni. Această primă etapă ne va permite să testăm și să validăm modelul tehnic și operațional. Următorul pas? Va fi lansată procedura de achiziție pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor la CET Vest. După finalizarea acestei etape, planul nostru este ca toate CET-urile din București să fie racordate direct la rețeaua Transgaz”, a scris ministrul Energiei.
Un proiect cu implementare rapidă
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a confirmat anterior că racordarea CET Vest este o lucrare de mică amploare tehnică – doar 400 de metri de conductă cu un diametru de 500 mm și o stație de reglare-măsurare – ceea ce face ca implementarea să poată fi realizată rapid, într-un termen de doar câteva luni.
Ministrul Energiei a insistat asupra nevoii unui efort colectiv între autoritățile centrale și locale, dar și cu sprijinul mediului privat, pentru a putea duce la bun sfârșit acest plan ambițios de modernizare a sistemului de încălzire urbană. Burduja a precizat că soluțiile nu sunt miraculoase, dar pot fi eficiente și raționale, dacă se bazează pe colaborare și responsabilitate.