Dupa ce ani la rand ne-am simtit complexati de comparatiile cu vecinii de la sud de Dunare iata ca, in sfarsit,  „a venit si vremea noastra”.

Dupa raportul de la mijlocul saptamanii al Comisiei Europene privind justitia, in care Romania a iesit mai putin sifonata decat Bulgaria, un alt element vine sa sustina ipoteza potrivit careia Bulgaria este „mai la sud” din toate punctele de vedere.

Astfel, potrivit ultimului raport al International Center for Economic Growth (ICEG), Bulgaria va inregistra anul acesta o crestere economica de 6%, mult sub cele 7,2 procente cu care este creditata Romania. Daca aceste previziuni se vor adeveri, rezulta ca Bulgaria va inregistra de fapt o incetinire a ritmului de crestere economica.

Acest fapt rezulta din aplicarea clasicei si infailibilei metode a comparatiei. Potrivit Institutului National de Statistica de la Sofia, Bulgaria a inregistrat anul trecut o crestere economica de 6,5% astfel ca cele 6 procente prgnozate de ICEG pentru anul acesta reprezinta un regres evident.

Factorii de risc asupra economiei Bulgariei evidentiati de ICEG sunt, intr-o proportie aproape echivalenta, aceeasi ca si in cazul Romaniei. Este vorba despre cresterea pretului petrolului, instabilitatea pieteleor financiare internationale si o evidenta incetinire a economiei Uniunii Europene in ansamblu.

Sursa: Sofia News Agency