Oferta de pe piata imobiliara din Bulgaria a depasit deja cererea, iar acum diferenta se simte in piata, spune Lachezar Iskrenov, presedinte al Asociatiei Imobiliare Nationale din tara vecina. El contrazice predictiile facute de analisti la inceputul anului, conform carora, in 2008 preturile ar fi urmat sa creasca cu 35%. „Desi ne dorim ca preturile din domeniul imobiliar din Bulgaria sa le atinga pe cele din Europa Centrala, uitam sa luam in calcul faptul ca, in regiune, un imobil sau o locuinta este vanduta la cheie, nu neterminata (la rosu, n.n.) sau neutilata, cum este la noi”, a declarat Iskrenov intr-un interviu.

El atrage atentia asupra faptului ca piata este segmentata si trebuie privit fiecare segment in parte. Astfel, locuintele de lux au avut pana acum cea mai mare crestere de preturi, dar acum cresterea s-a oprit. PE segmentul de mijloc insa, fiecare trage de pret, sperand sa obtina cat mai convenabil posibil, trendul fiind usor ascendent. In schimb, in segmentul de jos al pietei, oferta este mai mica decat cererea, iar trendul este ascendent. Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor din segmentul de jos al pietei nu reusesc sa acopere valoarea tranzactiilor cu locuinte sau birouri de lux.

Acum in Bulgaria politicienii dezbat aprins posibilitatea introducerii unei legi care sa oblige companiile sa aiba puncte de lucru sau sedii numai in cladiri de birouri sau hale industriale, evitand astfel blocurile de locuinte. Analistul considera ca legea ar fi oportuna pentru a mai reduce din presiunea pusa pe pretul locuintelor de la blocuri, ar avea efecte benefice asupra traficului intens din zonele centrale ale marilor orase din Bulgaria si ar elibera multe locuri de parcare ocupate in timpul zilei de angajatii companiilor mici. El a atras atentia insa asupra faptului ca, in prezent, aceasta mutare ar afecta din plin finantele micilor companii, deoarece intr-un bloc de birouri chiria este undeva intre 18-25 euro pe metru patrat, in timp ce prin inchirierea unui apartament se poate ajunge la preturi de 5-6 euro/metur patrat.