Bulgaria ar putea prelua o participaţie de 25% la acest proiect, a declarat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite Reuters. 

Terminalul GNL în valoare de 380 milioane de euro ar urma să fie legat de o conductă de interconectare între Grecia şi Bulgaria, ceea ce ar permite Bulgariei să îşi reducă dependenţa de gazul natural rusesc şi, de asemenea, ar permite aprovizionarea cu gaze a Europei de Sud-Est. 

Temenuzhka Petkova a precizat că compania energetică de stat din Bulgaria (BEH) a înfiinţat un grup de lucru cu compania greacă de gaze naturale Gastrade, care intenţionează să construiască terminalul de la Alexandroupolis, pentru a analiza o posibilă participare a Bulgariei la acest proiect, precum şi termenii tehnici şi financiari ai acestei participări. 

"Sfârşitul lunii octombrie este termenul limită până la care grupul de lucru trebuie să vină cu o propunere care ne va oferi mai multă claritate cu privire la o posibilă participare a Bulgariei. Noi ne-am manifestat disponibilitate de a participa în calitate de investitori cu o participaţie de până la 25%", a declarat Temenuzhka Petkova într-o conferinţă de presă comună cu omologul său bulgar Panos Skourletis. 

Firma Gastrade, parte a grupului energetic elen Copelouzos, intenţionează să construiască terminalul GNL în apropiere de coasta oraşului Alexandroupolis. Facilitatea, cu o capacitate anuală estimată la 1,6 miliarde metri cubi, ar urma să furnizeze gaze în Sud-Estul Europei via o altă conductă, Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria (IGB). 

Bulgaria şi Grecia au semnat anul trecut acordul final de investiţii pentru Interconectorul de gaze şi până la finele acestei luni ar urma să primească ofertele angajante pentru construcţia conductei. În ceea ce priveşte terminalul GNL de la Alexandroupolis, o decizie finală cu privire la structura investiţiei ar urma să fie luată până la mijlocul lui 2017, iar facilitatea ar trebui să devină operaţională în a doua jumătate a anului 2019. 

AGERPRES