S-a pus punct dosarului „Nana” și Ioana Băsescu scapă de acuzații

Tribunalul din Călărași a dispus încetarea procesului penal în cadrul dosarului „Nana”, iar Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a scăpat de toate acuzațiile. Decizia instanței a venit după ce faptele s-au prescris, iar sechestrul impus pe terenurile Ioanei Băsescu a fost imediat ridicat.

Procesul în legătură cu terenurile de la Nana a început în 2015, când procurorii au susținut că funcționarii primăriei din Nana, Călărași, au retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole, provocând un prejudiciu de peste trei milioane de lei comunei.

Achiziția terenurilor de către Ioana Băsescu, în valoare de 1,3 milioane de euro, a avut loc în 2013. La acea vreme, Ioana Băsescu a declarat că a finanțat achiziția printr-un credit bancar și din surse proprii. Terenurile cumpărate de Ioana Băsescu au fost lucrate în arendă, în perioada 2013 – 2014. Acestea au fost preluate de o firmă a Elenei Udrea, Agro Green Nana SRL.

Terenurile de la Nana au făcut parte din patrimoniul Institutului de Cercetare de la Fundulea. Acestea erau considerate unele dintre cele mai productive din țară, fiind foarte bune pentru agricultură.

Ioana Basescu
Ioana Băsescu / SURSA FOTO: Dreamstime

Hotărârea tribunalului din Călărași a venit după ce faptele s-au prescris

Ancheta asupra terenurilor de la Nana a vizat și procedurile de retrocedare a unei suprafețe de 2.000 de hectare. Mai mulți funcționari au fost acuzați de abuz în serviciu, fals, uz de fals și spălare de bani. În timpul procesului, terenurile Ioanei Băsescu au fost puse sub sechestru.

Potrivit procurorilor, funcționarii ar fi retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole ce aveau o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare și în acest fel ar fi adus un prejudiciu de peste trei milioane de lei. Aproape jumătate din terenuri au ajuns la inculpați și la rudele acestora.

După șapte ani de procese, Tribunalul din Călărași a dispus încetarea urmăririi penale pentru cei 11 inculpați din dosarul „Nana”. Hotărârea a venit pe fondul prescrierii faptelor. Practic, după șapte ani de procese, fiica fostului șef al statului, Ioana Băsescu poate să se folosească de terenurile achiziționate. Unele terenuri au fost cumpărate de Ioana Băsescu cu un credit de un milion de euro obținut de la CEC Bank.