Andreea Răducan este ferm convinsă că Simona Halep este nevinovată

Andreea Răducan, fosta gimnastă care a pierdut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 în urma unui test pozitiv, este convinsă că Simona Halep este nevinovată.

În ciuda suspendării primite, ea susține ferm că jucătoarea de tenis este „o sportivă excepţională şi punct”. Potrivit ei, vedeta a făcut cinste României prin rezultatele pe care le-a obţinut la un nivel destul de înalt.

Indiferent de sentinţa definitivă, nimeni nu îi va lua performanţele obţinute, nici talentul pe care îl are. Situaţia complicată este legată de faptul că această penalizare vine pentru ea într-un moment delicat, a spus ea.

Vă amintim că Andreea Răducan a rămas fără medalia de aur din cauza unor pastile de Nurofen primite din partea doctorului echipei pentru o banală răceală.

„În sensul că va fi destul de dificil să aştepte până trece perioada de suspendare pentru a putea reveni în arena competiţională. Nu am avut o discuţie cu Simona pentru a vă mărturisi exact ceea ce simte, dar îmi imaginez că e destul de complicat să îţi găseşti cuvintele pentru a descrie perioada pe care o traversează ea acum.

Situaţia Simonei este delicată, fără doar şi poate, aşa s-a întâmplat şi în cazul meu. Orice eveniment de genul acesta care te scoate din cursul firesc de a face performanţă în sport este extrem de neplăcut. Toţi suntem alături acum de ea. Simona are situaţia ei, este diferită de a mea. Spre deosebire de situaţia mea, sper ca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care nu este chiar stat în stat cum a fost Comitetul Olimpic Internaţional în cazul meu, să aibă o şansă în plus.

Aşa că din partea noastră ea are toată susţinere şi încrederea. Nu cred că cineva pune la îndoială talentul, bunăvoinţa, implicarea şi corectitudinea cu care ea a practicat tenis la un nivel foarte înalt până acum”, a spus, miercuri, Andreea Răducan, prezentă la evenimentul de lansare a Săptămânii Europene a Sportului, relatează Agerpres.

Andreea Răducan
SURSA FOTO: Facebook, Andreea Răducan

Cum a ajuns keto colagenul la Simona Halep?

Vă amintim că s-a aflat și cum a ajuns keto colagenul la Simona Halep. Substanța este vândută sub formă de pudră, fiind deținută de o firmă canadiană: Schinoussa Superfood. Keto colagenul avea intrare la Academia Mouratoglou.

În august 2022, cu câteva zile înainte de a fi depistată pozitiv, Simona Halep avea dureri musculare și a cerut ceva. I s-a adus keto colagen din marca cu care era aprovizionată Academia Mouratoglou. Ea nu lua niciodată nimic, fără ca substanța respectivă să fie validată oficial. Jucătoarea de tenis s-a adresat imediat Academiei Mouratoglou, care a descoperit că acel lot a fost contaminat. Se pare că sportiva ar fi luat doar în acea perioadă keto colagen.

Schinoussa Superfood
SURSA FOTO: Vitamart.ca

Simona Halep ar fi luat Roxadustat din mai multe surse. Se pare că jucătoarea de tenis nu ar fi putut avea o cantitate atât de mare de Roxadustat în organism, consumând doar suplimentul pentru sportivi KETO MCT, așa cum a susținut ea, dar și avocații ei.

Candice Gohier, fizioterapeuta sa, i-a recomandat cele trei suplimente pentru sportivi, după ce s-a consultat cu Frederic Lefebvre, fostul fizioterapeut al Serenei Williams și directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou. Simona Halep a întrebat personal dacă suplimentele sunt conforme. Ea l-a întrebat și pe Patrick Mouratoglou dacă le poate lua. El i-a zis că sunt în regulă și nu conțin substanțe interzise.

Vedeta a zis de mai multe ori că nu a luat niciodată substanțe interzise și că nu ar fi putut consuma Roxadustat din două motive, ce au fost secretizate în dosarul ei. În formularul doping din 29 august, însă, ea nu a vorbit despre cele trei suplimente recomandate de Candice Gohier. Conform ITIA, ea s-a dopat și din altă sursă, nu doar din suplimentul contaminat, recomandat de fizioterapeuta ei. Pe scurt, Simona Halep a ingerat Roxadustat din două surse separate, KETO MCT și o sursă neidentificată.