Potrivit unui sondaj al institutului ICM, apărut astăzi în Sunday Telegraph şi citat de Agerpres, 35% din cei intervievaţi se declară pentru organizarea unui referendum având ca temă apartenenţa la UE într-un an, 16% doresc o consultare publică înaintea terminării mandatului parlamentar, în patru ani şi 8% mai târziu.

Numai 25% din persoanele intervievate se opun unui referendum şi 16% n-au nicio părere.

Premierul a frânat până acum cererile pentru un referendum asupra apartenenţei la UE formulate de partea eurosceptică a partidului său. Partidul Conservator, la putere, iese întărit din acţiunea premierului la summit-ul european: conservatorii au acum 40% din intenţiile de vot, potrivit sondajului, acest scor fiind cel mai ridicat de la alegerile legislative din mai 2010.

Partidul Laburist, de opoziţie, este în scădere cu 2%, atingând 34%, în timp ce liberal-democraţii, parteneri în coaliţia la putere, păstrează acelaşi nivel de 14%.

Presa britanică continua să comenteze neînţelegerea franco-britanică de la summit-ul european, la care David Cameron a refuzat să se alăture celorlalţi membri ai UE într-un pact fiscal întărit, din cauză că n-a obţinut garanţiile solicitate în privinţa serviciilor financiare. "Ajunge, Nicolas! E prea mult", titra duminică, în franceză, un editorial din Sunday Times, referindu-se la preşedintele francez Nicolas Sarkozy.