Presa străină relatează despre nominalizarea candidatului României la postul de comisar european pentru Agricultură, menţionând că acesta a fost susţinut de Paris, în timp ce un cotidian francez scrie chiar că, în opinia britanicilor, Franţa va avea doi comisari: Michel Barnier şi Dacian Cioloş.

Într-un articol cu titlul „Noua imagine a agriculturii europene”, cotidianul francez „Ouest France” apreciază că în opinia britanicilor, care sunt furioşi, Franţa va avea doi comisari europeni: Michel Barnier, dar şi Dacian Cioloş, care, deşi este român, este un prieten al Franţei, pe care o numeşte „ţara sa de adopţie”. Cioloş şi-a făcut o parte din studii la Şcoala naţională superioară de agronomie din Rennes, în prezent Agrocampus Ouest, notează „Ouest France”, adăugând că britanicii au făcut totul pentru a bloca numirea sa. În orice caz, noul comisar pentru Agricultură va fi mai puţin brutal în declaraţii decât actualul titular, Mariann Fischer Boel, conchide publicaţia franceză.

România a obţinut Agricultura, un domeniu cu fonduri importante, în mare parte datorită sprijinului Franţei, comentează la rândul său Radio Free Europe/Radio Liberty, într-un articol care susţine că noua componenţă a Comisiei Europene consolidează influenţa Berlinului şi Parisului.

„The Independent”: „Una dintre cele mai curioase decizii”

„În una dintre cele mai curioase decizii, România, un stat membru nou care a fost criticat şi sancţionat pentru utilizarea neadecvată a fondurilor UE pentru agricultură, a obţinut portofoliul Agriculturii”, scrie cotidianul britanic „The Independent”, în ediţia online. Parlamentul European are puterea de a respinge nominalizările în cursul audierilor de luna viitoare, adaugă publicaţia.

Cotidianul „The Scotsman” informează însă că sindicatele fermierilor din Marea Britanie au salutat nominalizarea pentru acest post a lui Cioloş, care a beneficiat de sprijinul activ al Franţei şi al altor state membre noi ale Uniunii Europene. Conform publicaţiei, eurodeputatul scoţian Alyn Smith, membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, i-a scris lui Cioloş pentru a-l invita în Scoţia.

Sindicatul Naţional al Fermierilor din Anglia şi Ţara Galilor a salutat nominalizarea candidatului român pentru acest post, notând că Dacian Cioloş era unul dintre puţinii candidaţi cu experienţă în agricultură, relatează publicaţia Farmers Guardian, în ediţia electronică.

„În mod interesant, avem pentru prima dată un stat membru nou la portofoliul Agriculturii şi acest lucru va aduce cu siguranţă o perspectivă diferită asupra activităţii”, a declarat liderul Sindicatului Naţional al Fermierilor din Scoţia, James Withers. Noul comisar aduce experienţă în agricultură, după ce a fost ministru al Agriculturii în ţara sa, unde acest domeniu este de o importanţă uriaşă, a adăugat el.

Cioloş, apărat de Barroso

Reuters menţionează că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apărat decizia sa de a-l numi pe Cioloş la Agricultură, respingând criticile că fostul ministru român nu vine dintr-un stat cu o importantă producţie agricolă. El va avea sarcina de a ghida reformele Politicii Agricole Comune (CAP) a UE, care dispune de peste 40% din bugetul blocului comunitar. UE plănuieşte o revizuire a CAP şi a bugetului său, care riscă reduceri importante ce ar putea nemulţumi fermierii şi necesita negocieri dificile, subliniază Reuters.

SURSA: Mediafax