Independent vs tehnocrat

Klaus Iohannis (stânga), a obţinut susţinerea Partidul Naţional Liberal, al Parti­dului Social Democrat, al UDMR şi al grupului minorităţilor pentru funcţia de premier în ­viitorul cabinet. Tehnocratul Lucian Croitoru a fost însă cel pe care, în ­final, preşedintele Băsescu, a ­preferat să-l desemneze.

Croitoru sau Iohannis?

181-39972-1.jpgAmândoi mai serioşi şi mai decenţi decât grupările politice care îi susţin, Lucian Croitoru ­(dreapta), consilier al guvernatorului BNR, şi Klaus ­Iohan­nis, primarul ­Sibiului, considerat cel mai bun edil local din ţară, concurează pentru obţinerea funcţiei de premier al unui guvern de criză, care, chiar dacă ar reuşi vreodată să treacă de Parlament, ar putea să nu dureze mai mult de două luni.

Fără guvern

România a reuşit o premieră după 20 de ani: prima cădere a unui guvern după o moţiune de cenzură. Aceasta, însă, cu suficient de puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale încât guvernul demis să poată rămâne de fapt pe loc, în interimat, dacă preşedintele propune înlocuitori pe care Parlamentul să nu-i accepte niciodată. Premise noi pentru continuarea crizei politice, în­tr-o perioadă în care statul contemplă drama bugetului şi se află aproape de imposibili­tatea de a plăti salarii şi pensii.

Ajutoare de stat pentru firmele afectate de criză

Schema temporară de ajutor de stat pentru sprijinirea societăţilor ­afectate de criza economică şi financiară, cu un buget de 220 milioane euro, a fost avizată de Consiliul Concurenţei. Ajutoarele vor fi acordate sub formă de fonduri nerambursabile, împrumuturi în conditii preferenţiale, subvenţii de dobândă, garanţii, facilităţi fiscale, eşalonarea creanţelor la entităţi publice. Suma maximă pentru o firmă este de 500.000 euro.
 
Premiu Nobel pentru doi susţinători ai pieţelor libere

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanilor Elinor Ostrom – prima femeie care obţine distincţia – şi Oliver E. Williamson, pentru stu­diile din domeniul guvernanţei econo­mice. Cei doi arată că problemele orga­ni­za­ţiilor pot fi rezolvate mai bine din inte­riorul acestora decât prin interven­ţia autorităţilor, contrar părerii larg împărtăşite că monitorizarea şi sancţio­narea trebuie conduse de fun­cţionari publici, aruncând şi o umbră asupra soluţiilor actuale de ieşire din criză.

Vizita FMI se amână

181-39973-2.jpgFMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României până la formarea noului cabinet, dar şeful misiunii Fondului, Jeffrey Franks, spune că nu anticipează întreruperea acordului. A doua evaluare era programată pentru finele lui octombrie, începutul lui noiembrie, de aceasta depinzând tranşa de 1,5 miliarde de euro din decembrie.

A şaptea amânare

Termenul de punere în circulaţie a paşapoartelor electronice a fost prelun­git de Guvern cu trei luni, până la 31 ianuarie 2010. Aceasta este a şaptea amânare, deşi Comisia Europeană a transmis României un avertisment pentru nerespectarea obligaţiilor UE privind documentele de călătorie.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

181-39974-02_gheorghegherghina_42_evz.jpgDupă părerea mea, nu mai sunt şanse să mai trimitem în Parlament proiectul de buget pe anul 2010 până la 15 octombrie.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat, MInisterul Finanţelor

181-39975-3.jpg-43% va fi scăderea consumului aparent de oţel din România, în aces an, până la 2,72 milioane tone metrice, potrivit Organizaţiei Mondiale a Oţelului.