Pentru că nu există un Guvern cu care să discute, experţii instituţiei şi-au amânat vizita, dee care depinde acordarea celei de-a doua tranşe de împrumut, în valoare de 360 de milioane de euro.

Banca Mondială (BM) a amânat vizita de evaluare în România, până la formarea noului guvern, la 4 zile după o decizie similară a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat, luni, pentru AFP, un reprezentat al biroului instituţiei financiare de la Bucureşti.

„Lipsa unui interlocutor”

„O misiune a Băncii Mondiale care trebuia să vină în această săptămână la Bucureşti pentru evaluarea implementării reformelor a fost amânată, în lipsa unui interlocutor”, a declarat reprezentantul BM, potrivit Mediafax.

Banca Mondială a aprobat României o finanţare de un miliard de euro, din care a fost furnizat deja un prim împrumut de 300 de milioane de euro, în cadrul programului de finanţare de 20 de miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană (foto negocieri). Cea de-a doua tranşă, în valoare de 360 de milioane de euro, ar trebui să fie acordată României până la sfârşitul acestui an.

Misiunea FMI a anunţat, joi, 15 octombrie, că a amânat vizita la Bucureşti până la formarea noului Cabinet, ca urmare a căderii Guvernului Boc. Fondul a subliniat, totodată, că nu anticipează o întrerupere a acordului şi nici modificarea politicii instituţiei financiare faţă de România, din cauza acestei crize.

Continuarea acordurilor de finanţare externă, scopul lui Croitoru

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a pledat, duminică, în favoarea respectării angajamentelor asumate de autorităţile de la Bucureşti în acordul cu instituţiile financiare internaţionale, avertizând faţă de riscul implicat de pierderea viitoarelor tranşe.

Autorităţile române au promis, în principal, reducerea cheltuielilor publice, pentru a ţine sub control deficitul bugetar, care ar putea atinge 7,3% din PIB în 2009.