Răscoală la Bursa din Pakistan!

Investitori nemulţumiţi la bursele din Karachi, Islamabad şi Lahore (Pakistan) au protestat în faţa sediilor instituţiilor bursiere faţă de scăderea masivă a preţurilor acţiunilor, la jumătatea săptămånii trecute. La bursa din Karachi, cea mai veche instituţie de profil din Pakistan, cu o capitalizare totală de piaţă de circa 53 de miliarde de dolari, indicele KSE-100 a scăzut cu 35% faţă de nivelul consemnat pe 21 aprilie, cånd s-a situat la un maxim istoric. În faţa bursei din localitatea Lahore, protestatarii au incendiat cauciucuri, în timp ce la Karachi au reuşit să pătrundă în sediul bursei, luåndu-se la bătaie cu brokerii. În replică, un grup de mari investitori şi brokeri au înfiinţat un fond de urgenţă pentru răscumpărarea acţiunilor micilor investitori. Pakistanul înregistrează o inflaţie la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, de 21%, şi deficite fiscale şi de cont curent nesustenabile.

PROIECT – Primele reglementări pentru agenţiile imobiliare

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) va emite norme specifice de raportare privind tranzacţiile din sectorul imobiliar, a declarat preşedintele instituţiei, Adriana Luminiţa Popa. Iniţiativa reglementării acestui domeniu reprezintă o premieră pentru ţara noastră. „În acest moment, legislaţia secundară acoperă în proporţie de 80% reglementările directivelor europene, dar pentru acele sectoare unde nu există autorităţi de supraveghere vom emite norme specifice de raportare, nu, ca pånă în prezent, norme generale. Mă refer în primul rånd la sectorul imobiliar“, a afirmat oficialul. Conform Adrianei Popa, în afara faptului că Romånia nu are o autoritate de supraveghere a sectorului imobiliar, lipseşte şi legislaţia care să reglementeze domeniul.

FINANŢARI – În sfårşit, sosesc fondurile UE pentru PNDR!

116-16244-02_dacianciolos_29_rompres.jpgPrimele fonduri europene pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi virate în perioada imediat următoare, conform declaraţiilor ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş. „Ieri (15 iulie, n.r.) am primit decizia oficială de aprobare a PNDR, iar în următoarele zile aşteptăm viramentul primelor fonduri“, a afirmat ministrul. „De astăzi putem semna primele contracte pentru proiectele care au fost selectate deja. Fondurile ar putea ajunge la începutul săptămånii viitoare.“ PNDR va permite accesarea unor fonduri UE de circa opt miliarde de euro pånă în 2013, la care se adaugă alte sume de la bugetul de stat. Suma primită de Romånia în această perioadă va reprezenta sau 3,5%, sau 7% din această valoare.

DECIZIE – CE taie din tarifele de telefonie mobilă pånă în 2013

Comisia Europeană intenţionează să prelungească pånă în 2013 obligativitatea operatorilor de telefonie mobilă de a reduce progresiv tarifele pentru convorbirile efectuate în UE. În prezent, operatorii sunt obligaţi să reducă aceste tarife în fiecare an, cu cåte trei eurocenţi pentru minutul de convorbire. Propunerea Comisiei – parte a unui pachet care vizează de asemenea reducerea tarifelor pentru mesajele text – va fi prezentată în luna octombrie şi va necesita acordul guvernelor statelor UE şi al Parlamentului European. După 30 august, operatorii vor putea aplica un tarif de maximum 46 de eurocenţi pe minut (fără TVA) pentru serviciile de voce, faţă de maximum 49 de eurocenţi în prezent. Conform propunerii CE, plafonul maxim al tarifelor ar urma să coboare în 2013 la 34 de eurocenţi, în timp ce pentru apelurile primite tariful maxim va scădea de la nivelul actual de 24 de eurocenţi la zece eurocenţi.

POPULISM – Pensiile cresc înainte de alegeri

Pensiile ar putea fi majorate înainte de termenul stabilit anterior de către Guvern, adică începånd cu luna noiembrie sau decembrie a acestui an, conform declaraţiilor ministrului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru. Excedentul bugetului de pensii înregistrat la sfårşitul primului semestru, de circa 150 de milioane de euro, ar putea fi folosit pentru creşterea valorii punctului de pensie înainte de data prevăzută iniţial, 1 ianuarie 2009. „În baza faptului că avem un excedent, încercăm să găsim soluţii. Avem un grup de lucru care se ocupă de acest subiect şi care analizează toate posibilităţile“, a afirmat Păcuraru. Valoarea punctului de pensie a fost majorată cu 30% de la 1 noiembrie 2007. De la 1 ianuarie 2008, punctul de pensie valorează 581 lei, nivel care ar putea urca, din noiembrie sau decembrie 2008, la 740-760 de lei, în funcţie de nivelul salariului mediu brut pe economie.

BUGET – A doua rectificare a bugetului de stat din 2008

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Cheltuielile totale la bugetul de stat au fost majorate cu 4,4 miliarde de lei, în timp ce veniturile vor fi suplimentate cu 3,8 miliarde de lei. Cele mai consistente fonduri suplimentare le va primi Ministerul Transporturilor, circa două miliarde de lei, pentru reparaţii capitale la drumurile naţionale şi programele cu finanţare rambursabilă (639 milioane de lei), reabilitarea tronsonului de cale ferată Bucureşti-Constanţa, realizarea sistemului de telecomunicaţii, dotarea cu vagoane noi şi modernizarea parcului de vagoane şi locomotive, precum şi pentru „rezolvarea parţială a crizei financiare în care se află sistemul feroviar“ (603,5 milioane lei), ca şi pentru plata serviciilor de mentenanţă a materialului rulant, executate la metrou în 2007 (172,5 milioane lei). Estimările curente indică majorarea cu 3,8 miliarde lei a veniturilor la bugetul de stat pentru anul în curs. În ceea ce priveşte bugetul general consolidat pe primele şase luni, veniturile au urcat faţă de anul trecut cu 36,6%, iar cheltuielile cu 45,6%.

STATISTICA – Investiţiile străine aproape s-au dublat

Investiţiile străine directe au urcat în primele cinci luni ale acestui an cu 90,6% faţă de perioada similară a anului trecut, pånă la nivelul de 4,1 miliarde de euro, informează Banca Naţională a Romåniei. Peste jumătate, 59%, dintre acestea au reprezentat participaţii la capitalul firmelor şi profit reinvestit, în timp ce restul de 41 de procente a însemnat credite acordate de companiile-mamă sucursalelor din Romånia. În intervalul ianuarie – mai 2007, investiţiile străine directe au totalizat 2,15 miliarde de euro, în timp ce pe toată durata anului trecut nivelul acestora s-a situat la 7,06 miliarde de euro.

INIŢIATIVA – Compania energetică integrată, proiect definitivat

116-16245-02_teodoratanasiu_29_rp.jpgAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a finalizat Proiectul de hotăråre de Guvern privind înfiinţarea companiei energetice integrate, proiect care va fi supus într-o primă instanţă dezbaterii publice. Astfel, instituţia condusă de Teodor Atanasiu va prelua de la Ministerul Economiei şi Finanţelor circa 362 de milioane de acţiuni Hidroelectrica. Capitalul societăţii Electrica va fi majorat cu aportul în natură al acţionarului său majoritar, AVAS, aport reprezentat de pachetele integrale de acţiuni la Hidroelectrica (preluate în etapa anterioară) şi la complexurile energetice Rovinari şi Turceni; ulterior, Electrica va emite, în schimbul acestor acţiuni, noi titluri de valoare, care se vor întoarce la AVAS. Compania energetică integrată va avea o valoare cuprinsă între 20 şi 24 miliarde de euro şi un profit care ar putea ajunge, în 2012, potrivit autorităţilor, la 800 de milioane de euro.