Amenzi pe piata medicamentelor

Consiliul Concurenţei (CC) a amendat săptămâna trecută patru firme din domeniul producţiei şi distribuţiei de medicamente, cuantumul total al sancţiunilor aplicate fiind de 83,7 milioane de lei (22,6 milioane de euro). Producătorul Eli Lilly şi distribuitorii A&A Medical, Relad Pharma şi Mediplus Exim au fost sancţionaţi pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa medicamentelor antidiabetice, prin care portofoliul de produse Eli Lilly era împărţit între cele trei companii de distribuţie. Mediplus a primit cea mai mare amendă, de aproape 50 milioane lei. Relad Pharma va fi obligată să plătească 26,31 milioane de lei, A&A Medical 4,33 milioane de lei, în timp ce Eli Lilly Export a fost sancţionată cu 3,823 milioane de lei. Luni, CC a anunţat că a sancţionat alţi trei furnizori de produse şi servicii de dializă, pentru o înţelegere de tip cartel. Amenzile au o valoare totală de 5,9 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

CÂŞTIGĂTOR: Contul Romtelecom, la United Media

Agenţia United Media, parte a Ashley Worldgroup, a câştigat licitaţia de media a Romtelecom. Bugetul de media a fost estimat de surse din piaţă la circa zece milioane de euro. Potrivit companiei, agenţia va fi responsabilă de strategia şi serviciile de planificare şi cumpărare de spaţiu media pentru brandurile din portofoliu – Romtelecom, ClickNet şi Dolce. Contractul dintre Romtelecom şi United Media este semnat pentru un an. Prin câştigarea acestui cont, United Media este propulsată în topul primelor agenţii de media, rulând în acest an bugete estimate la aproximativ 35-40 de milioane de euro, pentru clienţi precum Cosmote, Germanos, Mobexpert sau Raiffeisen.

ENERGIE: OPEC: Petrolul, peste 100 de dolari până în decembrie

93-11513-2_chakibkhelil_10_rompres.jpgPreţul petrolului va rămâne şi în decursul acestui an la nivelul ridicat din prezent, de peste 100 de dolari pe baril, a declarat, luni, preşedintele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Chakib Khelil, citat de agenţia Reuters. Acesta a menţionat, printre factorii care vor menţine cotaţia ridicată a petrolului, speculaţiile de pe burse şi tensiunile geopolitice produse de programul nuclear iranian şi de criza dintre Venezuela şi compania americană ExxonMobil. Săptămâna trecută, OPEC a decis să menţină producţia la nivelul actual. „Am lăsat nivelul producţiei neschimbat, astfel încât piaţa să nu fie afectată şi mai mult, dar şi pentru a ajuta economia mondială să revină pe creştere“, a afirmat Khelil. În replică, Agenţia Internaţională pentru Energie a apreciat că o măsură de creştere a livrărilor de petrol ar fi contribuit la scăderea cotaţiei barilului.

INFRASTRUCTURĂ: Undă verde pentru NetCity

Consiliul General al Municipiului Bucureştip a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute contractul de concesiune a lucrărilor publice pentru reţeaua metropolitană NetCity. Proiectul, a cărui valoare estimată este de 202 milioane de euro, ar urma să furnizeze infrastructura de fibră optică pentru telecomunicaţii a Bucureştiului. Licitaţia pentru NetCity a fost câştigată în august 2007 de compania UTI Systems (singurul ofertant în momentul respectiv), care va suporta integral investiţia de 202 milioane de euro. Subcontractorii UTI sunt Ericsson România, Alcatel Lucent şi Neotel. Tot UTI Systems a câştigat în trecut şi licitaţiile pentru sistemul de ticketing al RATB şi al Metrorex. Proiectul NetCity prevede realizarea de reţele subterane de fibră optică pe toate cele 5.000 de artere rutiere ale Capitalei, până în 2012.

STUDIU: România, un magnet pentru producătorii de electronice

România este cea mai atractivă piaţă din Europa de Est, după Ucraina, pentru producătorii de componente electronice, arată un studiu al companiei de cercetare şi consultanţă Technology Forecasters. Conform acestui studiu, România are cel mai redus cost al forţei de muncă din Uniunea Europeană, datele luate în considerare fiind cele din 2005. Un alt avantaj menţionat al pieţei româneşti este cota unică de impozitare. În schimb, printre factorii negativi amintiţi se numără creşterea salariilor, temerile legate de corupţie, nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuală şi dezvoltarea insuficientă a infrastructurii.

STATISTICĂ: Deficitul comercial, stabil faţă de PIB

Deficitul comercial se va stabiliza în acest an la nivelul a 18,4% din PIB, egal cu cel de anul trecut, apreciază cele mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză. Totuşi, în cifre absolute, acest deficit va atinge o valoare mai mare decât cea din anul precedent, respectiv de 24,3 miliarde de euro, faţă de 21,5 miliarde de euro în 2007. Comisia a menţinut prognoza referitoare la nivelul creşterii economice, de 6,5%, însă a revizuit în sens pozitiv estimarea PIB pentru anul în curs, de la 442,8 miliarde de lei (în prognoza din noiembrie 2007) la 470 de miliarde. Cursul mediu de schimb pe 2008 este estimat la un nivel de 3,55 lei/euro, în creştere faţă de prognoza din noiembrie, de 3,3 lei/euro. Anul trecut, cursul mediu a fost de 3,3373 lei/euro.

RAPORT: Sistemul bancar are potenţial de creştere

România are un potenţial puternic de creştere a sistemului bancar, în ciuda unor factori adverşi precum majorarea deficitului de cont curent, inflaţia în creştere, deprecierea leului şi instabilitatea pieţelor financiare internaţionale, apreciază un raport al băncii de investiţii JP Morgan. Printre argumentele enunţate în sprijinul acestei concluzii, analiştii JP Morgan enumeră ponderea relativ scăzută a creditelor neperformante (de sub 0,5% din total) şi gradul redus de penetrare a băncilor în ţara noastră, prin comparaţie atât cu celelalte state ale UE, cât şi cu alte economii emergente. Raportul mai observă că, de la sfârşitul anului trecut, investitorii par să fi sancţionat băncile internaţionale cu expunere pe România, ca urmare a dificultăţilor macroeconomice.

DECLARAŢIE: Aprecierea euro, scut în faţa cotaţiei petrolului

93-11514-2_josemanuelbarroso_93d5.jpgAprecierea monedei europene faţă de dolarul american a protejat statele din zona euro faţă de creşterea preţului petrolului, a declarat Jose Manuel Durrao Barroso, preşedintele Comisiei Europene (CE), citat de Reuters. „În prezent, cumpărăm petrolul la 66 de euro pe baril. Dacă paritatea euro/dolar ar fi fost perfectă, am fi plătit peste 100 de euro“, a afirmat oficialul european. Euro a ajuns vineri, 7 martie, la un curs de schimb de 1,53 dolari per unitate, în timp ce preţul petrolului a atins nivelul de 106 dolari pe baril. „Trebuie să vedem că aşa-numitul euro puternic, sau mai bine zis slăbiciunea dolarului, ne-a permis să rezistăm creşterii preţului la materii prime“, a continuat Barroso. Comentariile preşedintelui CE survin în contextul în care preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a criticat politica monetară a Băncii Centrale Europene, arătându-se îngrijorat de impactul cotaţiei ridicate a euro asupra exportatorilor din Hexagon.