Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, s-a declarat convins că acordul pentru Brexit nu va trece de votul Parlamentului britanic, marţi seară. El a mai precizat că, dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord, este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme. Aflat la Strasbourg, în delegaţia condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă, el a spus: „Din evaluările pe care le avem noi, din informaţiile pe care le deţinem, nu va trece de Parlament nici proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din UE şi nici cel de declaraţie politică referitor la viitorul relaţiilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Vor fi cel puţin 100 de voturi în defavoarea ideii de adoptare a acestor două”. Scenariul este unul de avarie, a mai spus Meleşcanu. „Este posibil să fie aduse tot felul de amendamente la aceste documente şi să fie cerută prelungirea perioadei până undeva în iunie, ca să mai negocieze cu Uniunea Europeană. Ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte dificil. UE şi-a fixat o poziţie, negocierile s-au încheiat şi au ajuns la concluzii inclusiv ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor europeni din Marea Britanie”.

Ministrul a mai spus că, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE fără niciun fel de acord, „este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme”. „Atâta timp cât vor exista aceste proiecte care au fost acceptate de UE şi de guvernul britanic, sperăm că pe viitor se va ajunge la o respectare a lor. E greu de spus acum ce se întâmplă. Vom vedea zilele următoate, pentru că nu sunt multe de aşteptat”.

Votul din Parlamentul britanic privind acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană a avut loc seara, în jurul orei 20:00 GMT (22.00 ora României), iar rezultatul votului a fost făcut public la scurt timp. Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Presa a susținut că dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi, până cel târziu luni, 21 ianuarie. Guvernul de la Londra a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019. Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.