„În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum și indicele de creștere a productivității, salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%”, anunță premierul Ludovic Orban, printr-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

În plus, Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat săptămâna trecută că obiectivul Guvernului este de a adopta hotărârea privind nivelul salariului minim pentru anul 2020 până la finalul lunii noiembrie.

„A fost analizată propunerea fostului guvern și s-au evaluat consecințele pe mai multe planuri privind impactul acestei creșteri pentru sectorul economic, pentru sectorul public și în continuare se vor face analize privind modul cum trebuie aplicată această măsură fără a afecta profitabilitatea companiilor și fără a afecta activitatea economică din mediul privat”, a afirmat Dancă.

De asemenea, în ceea ce privește majorarea salariului minim se vor ține cont de o serie de factori.

„O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor și obiectivul Guvernului este ca acest proiect de HG să fie înaintat pentru a fi avizat și adoptat până la finalul lunii noiembrie”, a susținut purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ionel Dancă nu a oferit informații despre cuantumul salariului minim.

„Nu a fost purtată o discuție legată de cuantumul salariului minim, ci pe impactul acestei măsuri. Când va fi definitivată analiza, ea va cuprinde mai multe scenarii și în funcție de discuțiile pe care le vom avea cu partenerii sociali, vom lua o decizie”.