Ungurii au pierdut o mare bătălie în Parlamentul României. După ce Camera Deputaților a trecut tacit legea privind autonomia așa zisului ținut secuiesc, totul s-a schimbat în Senat, cea care este cameră decizională.

Ungurii au pierdut totul în Parlament

Senatul a respins, în ședință extraordinară, proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc. În afara voturilor UDMR pentru lege, toate celelalte voturi au fost contra. „Votez împotriva proiectului de lege. Doamne, ocrotește România!”, a spus un senator la votul final, prin telefon.

„Votez cu două mâini” împotriva legii, a declarat alt senator. Mai mulți parlamentari au afirmat că legea este „rușinoasă și anticonstituțională”, alții că România este „indestructibilă”. Alți senatori s-au declarat nemulțumiți că nu au putut și ei să ia cuvântul la dezbateri. „Vă dau un exemplu de armonie etnică: Dobrogea”, a indicat un senator la vot. „România nu este de vânzare”, a zis un coleg de-al său. „Votem împotriva acestei aberații legislative”, a afirmat și un fost ministru.

Propunerea legislativă fusese adoptată tacit de Camera Deputaților și episodul a provocat acuzații politice între Klaus Iohannis și PNL pe de-o parte și PSD pe de altă parte.