O serie de traderi și jucători la bursa din Chicago, cea mai mare bursă de cereale din lume, s-au speriat, iar prețurile la porumb și grâu au înregistrat scăderi de aproximativ 10 dolari/tonă. Bursa impune anumite limite la cât poate scădea prețul într-o zi, limită care a fost atinsă ieri la aproape toate contractele de porumb, altfel că era posibilă o scădere și mai mare. Chiar și așa, a fost cea mai mare cădere a prețului porumbului din ultimii 3 ani la bursa americană, arată datele AgroGo, citate de profit.ro.

Un raport al USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite) făcut public pe 20 februarie 2019 estimează că anul trecut producția de porumb a României a fost de 14 milioane de tone, în creștere cu aproximativ două milioane de tone față de 2017, conform Agrointel.ro.

O lună mai târziu, pe 29 martie 2019, Institutul Național de Statistică publică datele provizorii legate de producția vegetală la principalele culturi, în anul 2018.

Producția estimată la porumb: 18 milioane de tone, în condițiile unor suprafețe egale cultivate, atât în 2017, cât și anul trecut – aproximativ 2,4 milioane de hectare. Diferența dintre cele două raportări este de 4 milioane de tone, 25% din totalul producției, o neconcordanță uriașă.

Aceasta este momentul în care Comisia Europeană a început să aibă semne de întrebare cu privire la corectitudinea datelor furnizate de Guvernul României și a cerut lămuriri.