UPDATE 19.00. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi, referitor la informația potrivit căreia o româncă s-ar afla printre victimele atacului armat din Hanau, Germania, că până la acest moment au fost identificate șase victime din cele nouă, nefiind niciun cetățean român.

„Cu privire la informațiile vehiculate în presă referitoare la existența unui cetățean român printre victimele atacului armat din Hanau, MAE precizează că, în conformitate cu informațiile transmise de autoritățile germane, până la acest moment au fost identificate 6 victime din cele 9, nefiind confirmat niciun cetățean român. Vom reveni cu informații imediat după finalizarea procedurilor de identificare”, au transmis reprezentanții MAE.

______

Identitatea românului decedat în atentat nu a fost deocamdată făcută publică. Potrivit presei germane, ar fi vorba de de un tânăr de 23 de ani, care era curier în Germania. Deocamdată informaţia nu a fost confirmată de autorităţile de la Bucureşti.

Potrivit portalului zeit.de, citat de Antena3, atacatorul avea 43 de ani și se numea Tobias R. El nu s-ar fi aflat în vizorul poliției și nici nu era cunoscut ca fiind rasist sau xenofob.

Atacurile armate comise miercuri seara în oraşul german Hanau s-au soldat cu nouă morţi şi mai mulţi răniţi. Atacul este anchetat ca acţiune teroristă, după cum a precizat ministrul de interne al landului Hessa, Peter Beuth.

Parchetul federal însărcinat cu antiterorismul s-a autosesizat în anchetă şi “dispune de elemente de sprijin pentru o motivaţie xenofobă”, a anunţat un purtător de cuvânt al Parchetului.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, o scrisoare-confesiune şi o înregistrare video au fost găsite, după ce poliţia a anunţat în jurul orei locale 06:00 că l-au descoperit mort pe presupusul autor al atacurilor într-un apartament, alături de o altă persoană decedată, care ar fi mama sa, în vârstă de 72 de ani.

Atacurile au avut loc miercuri la ora locală 22, iar principala ţintă a fost un bar shisha din centrul oraşului Hanau. Barul era frecventat de persoane de origine kurdă. Imediat după, atacatorul a deschis focul la un alt bar. 

Barurile shisha sunt locuri unde oamenii se adună să fumeze pipă. Ele se găsesc în mod tradiţional în ţări din Orientul Mijlociu şi alte ţări din Asia însă ele sunt populare şi în alte părţi ale lumii.

Angela Merkel denunţă “otrava” rasismului din Germania

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat joi „otrava” reprezentată de rasism în Germania, după ce miercuri seară în oraşul Hanau, din centrul ţării, au avut loc atacuri soldate cu nouă morţi, multe dintre victime având origini străine, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„La acest moment există multe indicii că autorul a acţionat pe baza unor motivaţii rasiste, de extremă dreapta, din ură faţă de oameni cu alte origini, religie sau înfăţişare. Rasismul este otravă, ura este otravă şi această otravă există în societate şi este vinovată pentru prea multe crime”, a declarat Merkel. Ea a adăugat că anchetatorii germani fac tot posibilul pentru a clarifica toate circumstanţele acestui eveniment tragic.