Premierul Ludovic Orban a spus joi, întrebat care este planul pentru redresarea economiei, că acesta este în curs de elaborare.

„Suntem în curs de elaborare a acestui plan. Practic, analizăm toate măsurile restrictive, analizăm toate sectoarele afectate, stabilim un mecanism de evaluare a fiecărei măsuri. (…) Când vom avea o evaluare și un plan bine pus la punct, vă vom anunța. Vom anunța ridicarea restricțiilor cu puțin timp înainte”, a spus Ludovic Orban.

Premierul României, Ludovic Orban, anunță că are deja primele măsuri pentru repornirea economiei după criza generată prin restricțiile impuse de autorități pentru stoparea epidemiei de coronavirus.

“În ceea ce privește șomajul tehnic pentru prima perioadă, avem banii. Banii vor fi suportați din bugetul UE pentru România. Avem planul pentru repornirea economiei. Avem în analiză ridicarea resurselor, avem programe europene pe care putem să le folosim pentru relansare economică. Putem distribui 750 de milioane de euro pentru companii. În cadrul programului SURE avem resurse necesare pentru angajări. Înainte de decontara cheltuielilor BERD va veni alături de noi să ne susțină.Trebuie să vedem care sunt cele mai bune măsuri pentru reluarea activităților economice”, a anunțat Ludovic Orban.

Anunţ privind purtarea obligatorie a măştii

“Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă pentru că împiedică transmiterea de particule şi reduce posibilitatea de infectare. (…) Preocuparea noastră de la începutul epidemiei a fost să susţinem producătorii români care să introducă în fabricaţie astfel de măşti – e vorba de măştile chirurgicale. Avem deja instalate utilaje noi care au o capacitate semnificativă de producţie, facem inventarierea tuturor companiilor care au primit acordul. Ştiţi că am luat decizia ca la Ministerul Apărării să se face certificarea, autorizarea producătorilor pentru astfel de echipamente, pentru că altfel lucrurile mergeau foarte greu. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină. Pentru persoane, să spun, vulnerabile, care sunt sub incidenţa legii privind venitul minim garantat, vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măşti, nu contracost”, a arătat premierul.

Ludovic Orban a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”.