Potrivit datelor furnizate de institutul Sociopol:

Klaus Iohannis are 42%

Viorica Dăncilă are 18%

Dan Barna – 16%.

Centrul de Sociologie Urbană și Regional – CURS, în parteneriat cu Avangarde, a realizat exit-poll oficial pentru alegerile parlamentare de duminică, 10 noiembrie 2019. Potrivit datelor oficiale, Klaus Iohannis a câştigat detaşat primul tur, urmând să o înfrunte în turul II pe Viorica Dăncilă, candidata PSD.

Klaus Iohannis (PNL) – 39%

Viorica Dăncilă (PSD) – 22,5%

Dan Barna (USR-PLUS) – 16,4%

Mircea Diaconu (Ind.) – 7,9%

Theodor Paleologu (PMP) – 6,1%

Kelemen Hunor (UDMR) – 3,9%

Ramona Ioana Bruynseels (PPU-sl) -1,9%

Alexandru Cumpănaşu (Ind.) – 1,2%

Potrivit specialiştilor, se estimează că din totalul voturilor exprimare, Diaspora ar însemna aproximativ 6%, ceea ce poate aduce unele schimbări scorurilor rezultate din exit-poll.

Exit-poll-ul final va fi prezentat la ora 23.00. Marja de eroare este 1,5%.

Peste 18 milioane de români au fost așteptați la urne pe 10 noiembrie 2019 pentru a-l desemna pe președintele României din următorii cinci ani.

În cursă s-au înscris 14 candidați, inclusiv președintele în funcție.

Bătălia s-a dat însă între cine va intra în turul II: Klaus Iohannis, Dan Barna sau Viorica Dăncilă.

O miză importantă în aceste alegeri au reprezentat-o voturile din Diasporă. Numărul românilor care au votat în diaspora la alegerile prezidențiale a depășit pragul de 500.000.

Pentru prima dată în istorie, anul acesta românii din afara granițelor au avut la dispoziție trei zile pentru a vota la scrutinul prezidențial. Cele 835 de secții de votare din diaspora s-au deschis vineri la ora locală 12:00, iar doritorii au avut la dispoziție, în prima zi, nouă ore pentru a-și exprima opțiunea electorală, până la ora 21:00.