AstraZeneca a revizuit în jos rata de eficiență a vaccinului care îi poartă numele. Dacă luni s-a spus despre un procent de 79%, acum situația este cu totul alta. Compania a precizat, că, în urma studiilor clinice din SUA, vaccinul său anti-Covid are o eficacitate de 76%. AstraZeneca susţine, după ce a fost pusă problema „informaţiilor depăşite” cu privire la studiul clinic desfăşurat în SUA, că vaccinul său anti-Covid are o eficacitate de 76%, potrivit NBC, citat de news.ro.

Miercuri, compania farmaceutică a transmis că rezultatele dintr-o analiză iniţială a datelor din studiu arată că vaccinul este 76% eficient în cazul bolnavilor de Covid-19 care prezintă simptome.

Luni, AstraZeneca a anunţat o eficienţă de 79% a vaccinului dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, după o analiză provizorie a fazei a treia din studiu.

Un institut federal de sănătate a spus că există îngrijorări că AstraZeneca ar fi inclus „informaţii depăşite” care au oferit o perspectivă incompletă. Compania a spus că rezultatele iniţiale au fost bazate pe date de dinainte de 17 februarie şi că va prezenta curând informaţii actualizate. Miercuri, AstraZeneca a spus că analiza confirmă că vaccinul este sigur şi eficient şi că este 100% eficient în prevenirea cazurilor severe şi fatale de Covid-19.

Cum s-a aflat eficiența vaccinului

Reprezentanţii AstraZeneca au precizat că rata de 76% provine din rezultatele analizei iniţiale a celei de-a treia faze a studiului clinic din SUA şi că sunt în concordanţă cu „analiza intermediară prestabilită” anunţată luni.

AstraZeneca va aplica acum spre a primi aprobare pentru utilizare de urgenţă din partea Food and Drug Administration (FDA) şi a publicat datele pentru a fi analizate de comunitatea ştiinţifică. Dacă va primi autorizaţie, acesta va fi al patrulea vaccin anti-Covid care va putea fi folosit în SUA.

Peste 50 de ţări din lume au aprobat spre utilizare vaccinul AstraZeneca.

Între cele două anunţuri, numărul cazurilor simptomatice din studiu a fost schimbat. Analiza actualizată cuprinde 190 de cazuri, cu 49 mai multe decât prima, iar alte 14 sunt posibile sau probabile, astfel că numărul poate fluctua, a spus compania.

AstraZeneca vine cu detalii suplimentare

În timp ce AstraZeneca susţine că, per ansamblu, rata de prevenire a cazurilor simptomatice de Covid-19 este de 76%, compania a raportat că în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani este de 85%.

În faza a treia a studiului clinic au participat 32.449 de persoane. Nu au existat cazuri de îmbolnăvire gravă şi spitalizare între cei care au primit vaccinul, a mai spus compania. Opt cazuri severe au fost înregistrate în grupul care a primit placebo.