Taxa pe activele bancare, în funcție de nivelul ROBOR, va fi înlocuită cu o taxă anuală care va varia în funcție de anumite active. 

Informația apare inclusiv în scrisoarea pe care Eugen Teodorovici a trimis-o agenției de rating Standard&Poor’s, acesta dând asigurări că impozitul cu componentă ROBOR din OUG 114/2018 va fi înlocuit cu o taxă fixă, pe anumite active ale băncilor.

În aceste momente, Viorica Dăncilă se află în Parlament, la „Ora premierului”. Înițiativa aparține grupului PNL, care l-a invitat pe premier să discute tocmai pe marginea Ordonanței de Urgență 114. Viorica Dăncilă susține că taxele implementate prin OUG 114 nu sunt inventate în România, ele existând și în alte țări din UE. De asemenea, premierul declară că miliardele de euro care intră în bugetul de stat ca urmare a OUG 114 vor fi folosite pentru construirea de școli, spitale și autostrăzi.

„România nu a inventat aceste taxe, ele a fost impuse în mai multe țări din UE. De două luni deținem președinția Cons UE cu succes. (…) Dumneavoastră vi se pare normal a cetățenii români să plătească dobânzi duble față ce cetățenii UE? De ce să nu se bucure și consumatorii români de aceleași dobânzi ca și restul cetățenilor UE? Prin OUG 114 am urmărit aceste miliarde de euro să ajungă în bugetul statului pentru construcția de școli, spitale autostrăzi. Am comparat aceste sume cu cele din alte țări din UE,” a declarat Viorica Dăncilă în Parlament.